Wielrennen

Noor Halvorsen wereldkampioen wielrennen bij beloften

Kristoffer Halvorsen is in Qatar wereldkampioen geworden bij de junioren. De Noor was na 166 kilometer snelste in de massasprint.

De Nederlander Pascal Eenkhoorn zat in de vroege ontsnapping, die nooit meer dan drie minuten voorsprong kreeg van het peloton. De kopgroep bestond aanvankelijk uit drie renners en werd later uitgebreid tot negen man.

In de laatste van tien omlopen op het kunstmatige eiland The Pearl in Doha werd de kopgroep bijgehaald door het peloton, waar de Noorse ploeg veel kopwerk deed. In de laatste 10 kilometer hield Noorwegen samen met Duitsland het tempo hoog, waardoor de massasprint onvermijdelijk was.

De Duitser Pascal Ackermann ging de sprint van kop aan, maar werd in de laatste meters voorbijgereden door Halvorsen. De Italiaan Jakub Mareczko eindigde op de derde plek. De beste Nederlander was Fabio Jakobsen op de veertiende plek. Cees Bol werd vijftiende.

De 20-jarige Halvorsen rijdt voor de Noorse ploeg Joker-Byggtorget. Vorige maand won hij nog twee etappes in Olympia's Tour.

Twee jaar geleden werd zijn landgenoot Sven Erik Bystrom wereldkampioen bij de beloften. Danny Nelissen was in 1995 de laatste Nederlander die in de beloftencategorie - toen nog amateurs genoemd- de regenboogtrui won.

Lees meer over:
Tip de redactie