FC Kopenhagen denkt aan een internationale competitie met de traditionele top drie uit Nederland en sterke clubs uit Zweden, Schotland, Noorwegen, Denemarken en België.

Andres Hörsholt, directeur van de Deense club, zegt donderdag tegen de Deense krant BT dat hij wil anticiperen op de ontwikkelingen rondom de toekomstige opzet van de Champions League.

"Het is nog te vroeg om over specifieke modellen te praten, maar het debat over een supranationale competitie wordt wel actief gevoerd", zegt de directeur.

"Als we nu niet reageren, dan zien we de grootste clubs nog groter en sterker worden en wordt het voor clubs als Kopenhagen steeds lastiger. We moeten voor de toekomst daarom naar alternatieven kijken."

In de nieuwe Champions League-plannen mogen Engeland, Duitsland, Spanje en Italië de nummer één tot en met vier automatisch inschrijven voor het miljoenenbal. Clubs uit kleinere landen hebben daardoor minder kans om deel te nemen aan het hoofdtoernooi.

Ontwikkeling

"We moeten ons als clubs uit kleinere competities daarom blijven doorontwikkelen en in het huidige bestel kan dat niet", vindt Hörsholt. "Ons model richt zich op een internationaal perspectief, dus ja, dat betekent dat wij en de andere clubs uit de nationale competities zullen stappen. Het is nog toekomstmuziek, maar het kan zeker gebeuren."

Bij PSV zijn ze op de hoogte van de plannen, maar volgens algemeen directeur Toon Gerbrands zijn er nog geen concrete gesprekken gevoerd. "Er zijn allemaal brainstormideeën, omdat de topclubs in Europa soms ook praten over een topcompetitie", aldus Gerbrands tegen NUsport. "Er zijn veel initiatieven, maar nog geen onderhandelingen."

Aan de nieuwe competitie voor clubs uit B-landen zouden volgens BT Ajax, PSV, Feyenoord, Anderlecht, Club Brugge, Celtic, Rangers FC, Rosenborg BK, FC Kopenhagen, Malmö FF en mogelijk nog Bröndby moeten deelnemen. Als deze competitie er komt, kan die volgens de krant op zijn vroegst in 2021 van start gaan.

BeNeLiga

Het is niet de eerste keer dat er plannen zijn voor een nieuwe competitie. Harry van Raaij, oud-voorzitter van PSV, streed lange tijd tevergeefs voor de komst van de BeNeLiga. In maart 2009 pleitte KNVB-voorzitter Michael van Praag voor een onderzoek naar het samenvoegen van de Nederlandse en Belgische voetbalcompetities. Daarna bleef het relatief stil over plannen voor een nieuwe Europese competitie.