Wielrennen

Terpstra vindt dat Qatar mogelijkheden niet benut met WK-parcours

Niki Terpstra vindt dat Qatar zijn mogelijkheden niet optimaal benut als het gaat om het parcours van de WK wielrennen. 

''Het enige probleem van dit wereldkampioenschap is, dat er geen gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheden hier. Je kunt heel mooie koersen rijden, met lange, rechte wegen en als er wind opsteekt met waaiers", vertelt Terpstra, die zondag bij de wegwedstrijd kopman is van Nederland.

"Maar wat doen ze nu? Rondjes rijden aan het slot, tussen de hoge gebouwen waar waaiers onbestaanbaar zijn. Dat is net zoiets als een bergetappe rijden waar Alpe d’Huez inzit, drie keer er overheen gaan en dan beneden finishen."

De Noord-Hollander van Etixx-QuickStep gedijt prima in het staatje aan de Perzische Golf. Hij won al twee keer de Ronde van Qatar, en legde daarvoor de basis met twee ritzeges. Ook bij WK ziet hij kansen.

"Ik zeg niet dat we favoriet zijn om de wereldtitel te pakken, maar ik denk dat we er goed voor staan. We hebben echt wel kans. Maar ik kan ook de koers niet voorspellen.’’

Langeveld

Ploeggenoot Sebastian Langeveld weet wat Nederland heeft aan de ervaren Terpstra, maar ziet ook veel perspectief voor sprinters Dylan Groenewegen en Danny van Poppel.

"Natuurlijk kun je tal van scenario’s bedenken. Het zou ons goed uitkomen als het een zware afvalwedstrijd wordt. Dat is sowieso in het belang van Niki, maar ook van Dylan. Die kan goed overleven", zegt Langeveld, die onder contract staat bij Cannondale.

Groenewegen bleek zich dit seizoen in veel situaties waar hij te vroeg alleen kwam te zitten, prima te kunnen redden tijdens de massasprints. Zo maakte de renner van Lotto-Jumbo indruk met de overwinning op de openingsdag van de Eneco Tour.

"Die winst, mijn eerste in de WorldTour, heeft me nog wat extra zelfvertrouwen gegeven. Bovendien kon ik die dag een lange neus maken naar de mensen die vonden dat ik alleen de kleinere koersen wist te winnen’’, aldus Groenewegen.

De wegwedstrijd bij de mannen begint zondag om 9.30 uur Nederlandse tijd. Behalve Terpstra, Langeveld, Van Poppel en Groenewegen verschijnen voor Nederland Dylan van Baarle, Tom Dumoulin, Jos van Emden, Koen de Kort en Tom Leezer aan de start.

Lees meer over:
Tip de redactie