De Franse president François Hollande heeft stevige kritiek geuit richting de voetbalwereld. De bond en de spelers moeten het in een boek dat donderdag uitkomt flink ontgelden.

"Je ziet dat ze moeite hebben om zich uit te drukken, het niveau daalt", zegt Hollande over het intellectueel vermogen van de Franse spelers.

De volksvertegenwoordiger denkt ook te weten waar het probleem ligt. "Ze worden van slecht opgevoede jongens opeens heel rijk. Psychologisch zijn de spelers niet voorbereid om te weten wat het goede is en het slechte."

Hollande wijst de Franse bond FFF aan als schuldige van de huidige situatie. "De voetbalbond zou in plaats van veel trainingen veel opleidingen moeten aanbieden. Zo kunnen de hersenen getraind worden."

EK 2012

Vlak na zijn aanstelling als staatshood in 2012 had Hollande al flinke kritiek geuit op 'Les Bleus' na het EK in Polen en Oekraïne. "Ze hebben geen verbintenis met Frankrijk. Er zijn veel jongens uit de achterstandswijken, zonder waarden, die al te vroeg zijn weggegaan uit Frankrijk."