Voetbal

China en Algerije nemen afscheid van bondscoaches

Gao Hongbo is opgestapt als bondscoach van China. Algerije stuurde zijn bondscoach Milovan Rajevac weg.

Hongbo nam woensdag ontslag, na de 2-0 nederlaag in de WK-kwalificatie tegen Oezbekistan van een dag eerder. China is na vier speelronden laatste in groep A van het Aziatische kwalificatietoernooi met één punt en kan deelname aan het eindtoernooi in 2018 vrijwel zeker vergeten.

''Ik heb voor de wedstrijd gesproken met het bestuur van de Chinese voetbalbond. We hebben afgesproken dat ik bij een slecht resultaat zou vertrekken'', aldus Hongbo, die tussen 2009 en 2011 ook al bondscoach was van China.

Vorig seizoen liep hij stage bij ADO Den Haag. Hongbo is een goede bekende van Hui Wang, de Chinese eigenaar van de Nederlandse club.

China wist zich tot dusverre pas één keer te plaatsen voor het WK. Dat was in 2002. Het land verloor toen de drie groepswedstrijden en wist niet te scoren.

Algerije

Rajevac is ruim drie maanden na zijn aanstelling alweer ontslagen als bondscoach van de Algerije. Het resultaat in de eerste WK-kwalificatiewedstrijd onder leiding van de Servische trainer was niet goed genoeg in de ogen van de bestuurders van de bond.

Algerije speelde zondag met 1-1 gelijk tegen Kameroen. Rajevac werd na afloop, door meerdere spelers, afgerekend op zijn gekozen tactiek. In een sterke poule, met naast Kameroen ook Nigeria en Zambia, had Algerije gerekend op winst in de eerste thuiswedstrijd.

Eerder dit jaar, in april, vertrok Christian Gourcuff al als bondscoach van Algerije. Wie er de volgende wedstrijd (in november tegen Nigeria) op de bank zit, is nog onduidelijk.

Lees meer over:
Tip de redactie