Voetbal

Van Marwijk met Saoedi-Arabië na zege aan kop in WK-kwalificatie

Saoedi-Arabië heeft dinsdagavond de leiding overgenomen in groep B van de Aziatische WK-kwalificatie. De ploeg van bondscoach Bert van Marwijk won in eigen huis van de Verenigde Arabische Emiraten: 3-0.

Invaller Fahd Al Muwallad zorgde na 73 minuten met een zeer fraaie volley voor de openingstreffer. Vijf minuten later gooide Nawaf Al-Abed het duel op slot en pas diep in de blessuretijd tekende Yahya Al-Shehri voor de 3-0.

Saoedi-Arabië profiteert zo optimaal van het puntenverlies van concurrenten Japan en Australië. Beide landen bleven eerder op dinsdag in een onderlinge confrontatie steken op een 1-1 gelijkspel. 

De formatie van Van Marwijk gaat met tien punten uit vier wedstrijden aan de leiding in groep B. Australië en Japan volgen op respectievelijk twee en drie punten. Thailand verloor nog alle wedstrijden en is hekkensluiter. 

Saoedi-Arabië speelde al tegen Thailand (1-0 winst), Irak (2-1 winst) en Australië (2-2). De nummers één en twee plaatsen zich voor het WK van 2018 in Rusland, de nummer drie van de poule moet nog twee play-offs spelen.

Bekijk hier de samenvatting van Australië tegen Japan:

Honda

Japan en Australië hielden elkaar zogezegd op een remise: 1-1. De Japanners, met oud-VVV'ers Keisuke Honda en Maya Yoshida in de basis, kwamen in Melbourne al vroeg op voorsprong via Genki Haraguchi. 

Mile Jedinak schoot het gastland middels een penalty kort na rust langszij.

In het Etihad-stadion van Melbourne zagen de bijna vijftigduizend toeschouwers dat de twee ploegen niet meer tot scoren kwamen.

Tip de redactie