Het Nederlands elftal speelt maandagavond tegen Frankrijk de derde wedstrijd in de WK-kwalificatiereeks. Pierre van Hooijdonk denkt dat Oranje nu moet vasthouden aan één systeem om het vertrouwen binnen het elftal te vergroten.

De analist is niet bepaald onder de indruk van 'Les Bleus'. "Ik heb, met het EK nog vers op het netvlies gebrand, wedstrijden van het Franse elftal tegen Wit-Rusland en Bulgarije teruggekeken. Tot de wedstrijd tegen Bulgarije vond ik ze best wel tegenvallen", zegt de 46-jarige Van Hooijdonk tegen NUsport.

Tegen de Bulgaren vond hij ze eindelijk naar hun kunnen spelen. "Dan is het ook wel een heel aardig elftal. Ze hebben nu de juiste manier van spelen te pakken, dat hadden ze niet tijdens het EK, vond ik."

Van Hooijdonk vindt dat de kracht van Frankrijk bij de bewegelijkheid van de aanvallers ligt. "Het duo Kevin Gameiro-Antoine Griezmann is erg goed. Het is bij hen moeilijk om te zeggen in welke speelstijl ze precies voetballen."

Griezmann steekt er volgens de 46-voudig international met kop en schouders boven uit. "Hij speelt naast de spits, achter de spits, op links, op rechts. Dat maakt het zo ontzettend lastig voor de tegenstander."

Eerdere interlands tussen Nederland en Frankrijk

Nederland en Frankrijk staan woensdag in Parijs voor de 25e keer tegenover elkaar. © Hollandse Hoogte
Slechts vier keer werd het gelijk, onder meer op 26 maart 1980 (0-0). © Hollandse Hoogte
Kist in actie tegen Frankrijk. © ANP
In de kwalificatie voor het WK 1982 stonden beide landen weer tegen elkaar. Jan Peters moest op 18 november 1981 niet alleen langs de Franse tegenstanders, maar trof ook een haan. © ANP
Oranje verloor die avond met 2-0 en kon het WK vergeten. © Hollandse Hoogte
Oranje en Frankrijk voorafgaand aan een oefeninterland in 1992. Door treffers van Jean-Pierre Papin en Bryan Roy werd het 1-1 in Lens. © Hollandse Hoogte
In totaal won Frankrijk acht keer van Oranje, onder meer in 1995 bij het debuut van Guus Hiddink als bondsocach. In Utrecht werd het 0-1. © ANP
Wim Jonk in 1995 in duel met Eric Cantona. © ANP
In 1996 schakelde Frankrijk Oranje uit in de kwartfinale van het EK. © Hollandse Hoogte
Clarence Seedorf miste in Liverpool als enige speler in de strafschoppenserie. Na afloop was hij in tranen. © ANP
In 1997 verloor Oranje opnieuw, ditmaal met 2-1. Jan Rab verving in Parijs Hiddink die aan zijn darmen werd geopereerd. © Hollandse Hoogte
Drie jaar later wist Oranje eindelijk weer eens te winnen van 'Les Blues'. Op het EK 2000 werd het 3-2 in de poulefase. © Hollandse Hoogte
Nigel de Jong beleefde in 2004 zijn Oranje-debuut tegen Frankrijk (0-0). © Hollandse Hoogte
De laatste keer dat Oranje van Frankrijk won was op het EK 2008. © Hollandse Hoogte
Oranje won in Bern met 4-1. © Hollandse Hoogte
In maart 2014 verloor Oranje met 2-0 in het Stade de France. © ANP
© ANP

Grote gok

Van Hooijdonk vindt dat Nederland zich niet aan Frankrijk moet aanpassen. "Oranje moet hetzelfde proberen te voetballen als tegen Wit-Rusland, dus met vier verdedigers. De backs zullen tegen de Fransen natuurlijk wel meer verdedigend werk moeten verrichten."

"Het staat nu al een stuk beter en dat geeft de spelers ook vertrouwen. De defensie staat momenteel niet te boek als het betrouwbaarste deel van het elftal. Die moet je nu niet opzadelen met een extra man in de verdediging. Dan zou je een grote gok nemen."

De oud-speler van onder meer Feyenoord is te spreken over de spitsen van het Nederlands elftal. "Ik zou tegen Wit-Rusland zijn begonnen met Bas Dost, maar dat heeft niks te maken met de kwaliteiten van Vincent Janssen. Je moet per wedstrijd kijken wat voor type spits er nodig is, net zoals Blind dat heeft gedaan met de keepers. Ik ben erg onder de indruk van wat Janssen heeft laten zien. Hij doet het in mijn ogen echt heel erg goed."

De oud-international krijgt steeds meer vertrouwen in Oranje. Ook is hij complimenteus richting bondscoach Danny Blind. "Ik vond het tegen Zweden al goed en tegen Wit-Rusland bij vlagen echt prima. Die credits moeten echt aan Blind worden gegeven. Hij is in een storm overeind gebleven. Dat vind ik knap, want menigeen wilde zijn hoofd eraf hakken."

Video: 'Frankrijk heeft ook zijn mankementen'

Blind: 'Frankrijk heeft ook zijn mankementen'
66
Blind: 'Frankrijk heeft ook zijn mankementen'

Arena

Sinds Oranje vrijdag tegen Wit-Rusland weer in De Kuip heeft gespeeld, is de discussie over welk stadion het beste is voor het Nederlands elftal weer opgelaaid. "Over de discussie over het verschil in sfeer tussen De Kuip en de Arena valt wat te zeggen. Daar kijk ik echter niet naar. Ik kijk puur naar het veld. Een goed veld ligt er in Eindhoven en in Rotterdam, maar zeker niet in Amsterdam."

"Ik heb vrijdag in De Kuip niemand zien uitglijden, ik ben bang dat er vanavond na vijf minuten al iemand op de grond ligt. Het is algemeen bekend dat de algehele constructie van de grasmat in de Arena niet goed is."

Als voorbeeld denkt Van Hooijdonk terug aan de wedstrijd Ajax-FC Utrecht (3-2). "Natuurlijk kan je erop voetballen, maar ik zie ook dat Traoré over schiet tegen FC Utrecht omdat de bal op het laatste moment weer opstuit. Net als de actie met Zivkovic. Die bal was de hele tijd onrustig omdat-ie maar bleef stuiteren."

"De grasmat is de hoofdreden waarom er in De Kuip gevoetbald moet worden. Mijn verleden bij Feyenoord heeft er niks mee te maken. Daarom noem ik ook Eindhoven erbij, want daar ligt ook een goede grasmat."

Nederland-Frankrijk begint maandagavond om 20.45 uur en staat onder leiding van de Sloveense arbiter Damir Skomina.

Bekijk het programma en de stand in de WK-kwalificatie