Inge Dekker heeft een punt gezet achter haar lange zwemcarrière. De 31-jarige vlinderslagspecialiste vindt het na vijftien jaar in de top mooi geweest. 

"Ik ben toe aan iets anders", zei Dekker maandag tegen de NOS. Samen met haar jongere zus heeft ze een bedrijf opgezet dat zwemtrainingen geeft aan de jeugd.

De wereldkampioene van 2011 op de 50 vlinder behoorde jarenlang tot de Golden Girls van de Nederlandse zwemploeg. Samen met Marleen Veldhuis, Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo veroverde ze in 2008 olympisch goud op de 4x100 meter vrije slag.

De Nederlandse estafetteploeg won in die jaren alles wat er te winnen viel. Bij de Spelen van 2012 in Londen moest Oranje genoegen nemen met zilver, waarna Veldhuis stopte.

Bij Dekker werd begin dit jaar baarmoederhalskanker geconstateerd. Een zware operatie en onzekere periode volgden, maar ze raakte op tijd fit voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. Pas in juni maakte ze haar rentree.

Haar ziekte heeft volgens Dekker geen rol gespeeld in haar beslissing. "Mijn ziekte heeft het proces niet versneld. Juist het tegenovergestelde. Ik heb heel hard moeten knokken om terug te komen. Het was zo mooi, maar het is goed zo. Ik ben vooral aan iets anders toe."

Rio

In Rio behaalde de Assense op de 50 meter vrije slag de halve finales. Met de estafetteploeg op de 4x100 meter eindigde Dekker op de vierde plaats.

Dekker had al na de Spelen van Londen 2012 besloten dat het optreden in Rio haar laatste kunstje zou zijn. "Deze hele olympische cyclus stond geheel in het teken van het winnen van een medaille in Brazilië. Toen er afgelopen februari baarmoederhalskanker geconstateerd werd, was dit een grote streep door de rekening en dacht ik dat mijn zwemcarrière vroegtijdig afgelopen was."

"Nu kan ik zeggen dat het halen van Rio één van mijn grootste prestaties uit mijn loopbaan is geweest. Ook al was een vierde plaats heel zuur, toch ben ik er trots op dat ik heb kunnen strijden om de medailles."