Bram van Bokhoven is de nieuwe bondscoach van de Nederlandse turners. De 38-jarige Veldhovenaar volgt Mitch Fenner op, die in juli op 70-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van kanker.

Van Bokhoven nam de rol van Fenner in de aanloop en tijdens de Olympische Spelen al op tijdelijke basis over. Onder leiding van de Brit hadden de turners zich voor het eerst als ploeg gekwalificeerd voor de Spelen.

Van Bokhoven werkt al sinds 2006 bij de Nederlandse turnbond KNGU. De Brabantse trainer kreeg drie jaar later de leiding over het topsportprogramma in Den Bosch. Hij trainde daar onder anderen Yuri van Gelder en Jeffrey Wammes.

Tijdens de Spelen in Rio drong juist Van Bokhoven erop aan om ringenspecialist Van Gelder naar huis te sturen, nadat zijn pupil een nacht was doorgezakt in de Braziliaanse stad.

Het leidde tot een dagenlange controverse, die pas in de rechtbank werd beslist. Van Gelder had zich geplaatst voor de olympische finale aan de ringen, maar zat thuis toen om de medailles werd gestreden.

In Den Bosch komt het nu tot een scheiding tussen Van Bokhoven en Van Gelder, van wie nog niet bekend is of hij doorgaat met turnen. De trainer gaat als onafhankelijke bondscoach werken, zonder 'eigen' turners.

Van Bokhoven wordt verantwoordelijk voor de samenstelling van de selecties, de infrastructuur voor trainingen, talentontwikkeling en de samenwerking tussen alle betrokken partijen. Met of zonder Van Gelder, dat blijft voorlopig de vraag.

Potentie

"Het is belangrijk dat alle betrokkenen weten welke route we kiezen en dat we met alle partners hetzelfde doel nastreven", zei Van Bokhoven maandag. "Ik heb enorm veel zin om het stokje over te nemen en door te bouwen op de door Mitch bewerkstelligde eenheid. De mannen hebben enorm veel potentie. Een structurele plaats bij de top tien van de wereld en mogelijk meer is realistisch."

Volgens technisch directeur Hans Gootjes van de KNGU is Van Bokhoven de juiste man om de turners verder te helpen. "Hij heeft mij overtuigd van zijn kwaliteiten. Ik heb er alle vertrouwen in dat we succesvol kunnen doorgaan op de ingeslagen weg."