Toto Wolff denkt niet dat de titelstrijd in de Formule 1 al is beslist in het voordeel van Nico Rosberg. De teambaas van Mercedes hoopt Rosbergs naaste concurrent én teamgenoot Lewis Hamilton deze week op te kunnen peppen.

"De titelstrijd is nog niet over, er zijn nog vier races te gaan. Lewis herpakt zich. Hij is zeer sterk, hij heeft een vijand nodig, dan functioneert hij het best. Ik denk dat het pas tijdens de seizoenfinale beslist wordt", aldus Wolff maandag tegen onder meer Motorsport.com.

"33 punten is erg veel, maar je ziet hoe snel het kan gaan. In Maleisië leidt hij, hij valt uit en verliest 25 punten. Het is een mechanische sport. Lewis functioneert het beste onder druk, wanneer hij een doel heeft. Het wordt een intense strijd tot het einde. Dit is nog lang niet gespeeld."

Rosberg schreef zondag op overtuigende wijze de Grand Prix van Japan op zijn naam, terwijl Hamilton opnieuw een ongelukkig weekend kende. De titelverdediger kwam na een slechte start niet verder dan de derde plaats.

Hamilton zorgde donderdag ook al voor de nodige opschudding door tijdens de persconferentie met zijn smartphone foto’s te maken van zijn medecoureurs en ze te bewerken met Snapchat. Het kwam de 31-jarige Brit op veel kritiek van de aanwezige media te staan.

Exceptioneel

Hamilton weigerde vervolgens op zijn beurt vragen van de pers te beantwoorden tijdens de mediasessie die zaterdag na de kwalificatie plaatsvond. Wolff stelt dat alle randzaken niet ten koste gaan van de sportieve prestaties van de drievoudig wereldkampioen.

"In Maleisië heb ik een Lewis gezien die in topvorm verkeerde. Hij domineerde het weekend, maar wij hebben hem in de steek gelaten met een motorprobleem. Al dat gedoe rondom de persconferenties heeft volgens mij geen invloed op hem, want het is niet zijn prioriteit. Dat heeft geen invloed op zijn start en zijn daaropvolgende inhaalrace was geweldig. Dat was echt exceptioneel."

Desondanks wil Wolff deze week even met Hamilton om de tafel gaan zitten. "Het is na de race niet het juiste moment om de vinger op de zere plek te leggen. We moeten kalm worden, uitvinden wat er gebeurd is en hergroeperen."

"De afgelopen jaren heb ik geleerd dat ik 24 uur later anders tegen dingen aankijk dan kort na de race. We moeten hem oppeppen en hij kan even van zijn vrije tijd genieten. We hebben daarvoor tien dagen de tijd."

De eerstvolgende Grand Prix wordt op 23 oktober verreden in de Verenigde Staten op het Circuit of the Americas.