Karlijn Swinkels heeft maandag in Doha de wereldtitel tijdrijden veroverd bij de junioren. De 17-jarige Brabantse legde het parcours van 13,7 kilometer als snelste af, in 18 minuten en 21 seconden.

Swinkels troefde in het snikhete Qatar de favorieten af. Ze bleef Europees kampioene Lisa Morzenti uit Italië ruim 7 seconden voor, de Française Juliette Labous moest als nummer drie al meer dan 20 tellen toegeven.

Maaike Boogaard, de tweede Nederlandse deelneemster aan de tijdrit, werd twaalfde op 50 seconden van Swinkels.

Swinkels eindigde vorige maand bij de EK in Plumelec nog als zesde, op bijna driekwart minuut van Morzenti. In Doha greep ze echter de macht. Ze startte als een van de laatste rijdsters en dook een halve minuut onder de Amerikaanse Skylar Schneider, die op dat moment de eerste plaats in handen had.

Vanaf de zogeheten 'hot seat' zag Swinkels vervolgens hoe Morzenti en Labous, de nummer drie van de EK, zich stukbeten op haar sterke tijd.

Tranen

"Ik kan het niet geloven'', stamelde Swinkels met tranen in haar ogen. "Het is gewoon gelukt! Op het EK werd ik zesde, daarna heb ik alleen maar getraind op mijn tijdritfiets. Vooral op het bochtenwerk heb ik me goed voorbereid. Geweldig dat het gelukt is.''

Op het podium kreeg ze de regenboogtrui en gouden medaille. De Belgische wielerlegende Eddy Merckx overhandigde Swinkels als extraatje nog een horloge.