Laura Smulders heeft zondag in het Amerikaanse Sarasota de eindzege opgeëist in het klassement om de wereldbeker BMX. 

De 22-jarige Nederlandse won ook de slotrace van de wereldbekerstrijd en haar leidende positie in het klassement kwam zo geen moment meer in gevaar.

Smulders zegevierde in de laatste drie van de vijf manches. Ze was de snelste in Papendal in mei en een week geleden in Rock Hill en bracht haar eindtotaal zondag op 985 punten. De Amerikaanse Brooke Crain werd met 750 punten op ruime afstand tweede.

Op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro greep Smulders afgelopen zomer nog naast een medaille vanwege een val. Vier jaar geleden in Londen veroverde ze olympisch brons.

Van der Burg

Bij de mannen kon alleen Dave van der Burg zondag indruk maken in Sarasota. Hij bereikte de eindstrijd met de snelste tijd. In zijn eerste finale van dit wereldbekerseizoen belandde hij met een vierde plaats net naast het podium. Twan van Gendt, Jelle van Gorkom, Jay Schippers en Niels Bensink bleven steken in de kwartfinales.

De Amerikaan Corben Sharrah won de slotmanche én de wereldbeker. Met 855 punten bleef hij de Zwitser David Graf (600 punten) ruim voor.

De Nederlandse deelnemers speelden in het klassement geen rol van betekenis. Van der Burg werd op de negende plek de hoogst genoteerde landgenoot.