Etixx-QuickStep heeft zondag in Doha de wereldtitel gepakt op het onderdeel ploegentijdrit voor merkenteams.

De Belgische formatie, met Niki Terpstra in de gelederen, was in het bloedhete Qatar met een tijd van 42.32,39 elf seconden sneller dan de Amerikaanse titelverdediger BMC.

Orica-BikeExchange klokte de derde tijd op 37 seconden van de winnaars.

De Nederlandse ploeg Lotto-Jumbo kwam niet verder dan de vijfde plaats op bijna 55 seconden van Etixx-QuickStep. Giant-Alpecin, met onder anderen Tom Dumoulin, werd zevende.

De ploeg van manager Patrick Lefevere was eerder in 2012 en 2013 onder de naam Omega Pharma-QuickStep de beste in de ploegdiscipline, maar de afgelopen twee jaar ging de titel naar BMC. Etixx-QuickStep was vorig jaar tweede.

Dumoulin

Ook dit jaar, over de winderige wegen van Qatar, werd het een tweestrijd waarin Etixx-QuickStep vanaf het begin net iets sneller was. Op de streep hielden Terpstra, de Luxemburger Bob Jungels, de Belgen Yves Lampaert en Julien Vermote en de Duitsers Marcel Kittel en Tony Martin hun tegenstrevers achter zich.

''Geweldig om deze titel voor de derde keer te veroveren'', zei Terpstra bij de NOS. ''We wisten dat we dit jaar goede mannen in de ploeg hadden, maar die waren ook nog allemaal goed in vorm. We hadden er wel tien die hier hadden kunnen meerijden.''

De hitte in Qatar maakte het extra zwaar. ''We vochten allemaal tegen onszelf'', vertelde de Duitse specialist Tony Martin, die afscheid nam van Etixx-QuickStep met een nieuwe wereldtitel. ''Het was nog zwaarder dan verwacht. Vanaf kilometer tien reed je al tegen je limiet aan.''