Michael van Gerwen heeft zich vrijdag voor de vierde keer in zijn loopbaan geplaatst voor de finale van de World Grand Prix of Darts. De Brabantse nummer één van de wereld treft in de eindstrijd wereldkampioen Gary Anderson, die in de halve finale te sterk was voor Raymond van Barneveld.

Van Gerwen rekende in zijn halve eindstrijd in zes sets af met de Engelsman Dave Chisnall: 4-2.

Van Gerwen begon sterk en pakte de eerste set, maar gaf Chisnall alle kans gelijk te komen en zelfs met 2-1 voor te komen. De darter uit Vlijmen won de vierde set dankzij een tiendarter, ging op overtuigende wijze met het vijfde bedrijf aan de haal en poetste in de zesde set een 2-0 achterstand weg.

Van Gerwen verloor vorig jaar de finale van Robert Thornton, die dit jaar al in de eerste ronde werd uitgeschakeld. De 27-jarige Nederlander schreef de World Grand Prix of Darts in 2012 en 2014 wel op zijn naam.

Van Barneveld

Anderson zette Van Barneveld met 4-1 opzij. De 49-jarige Hagenaar, die voor het duel met de Schotse nummer twee van de wereld nog geen set had afgestaan, kwam eigenlijk geen moment in zijn spel en slaagde er alleen in om de tweede set te veroveren.

Anderson staat zaterdag voor de eerste keer in zijn carrière in de eindstrijd van de World Grand Prix of Darts. Ook Van Barneveld heeft het toernooi in Dublin nog nooit gewonnen.

De World Grand Prix of Darts heeft dit jaar een prijzenpot van 450.000 euro. Voor de eindwinnaar ligt een geldbedrag van ruim 110.000 euro klaar. Bij het toernooi in Ierland moeten de spelers beginnen en eindigen met een dubbel.