ZEIST - ADO Den Haag hoeft van de openbare aanklager van de KNVB nog maar één competitiewedstrijd zonder thuispubliek te spelen. Als het aan hem ligt, zijn supporters van de bezoekende club tijdens het bewuste duel wel welkom.

De club mag volgens de nieuwe strafeis, die donderdagavond in Zeist op tafel kwam, ook geen fans naar een nog nader te bepalen uitwedstrijd meenemen. ADO Den Haag kreeg eerder een schikkingsvoorstel van twee thuisduels zonder publiek aangeboden. De tuchtcommissie van de KNVB doet binnen twee weken uitspraak.

ADO Den Haag dankt de strafeis aan kwetsende spreekkoren van de thuisaanhang in het duel met Ajax op 12 september. Haagse supporters scandeerden herhaaldelijk teksten als: Hamas, Hamas, joden aan het gas. De vriendin van Ajax-aanvoerder Van der Vaart werd ook ernstig beledigd.

De openbare aanklager van de KNVB eiste een lagere straf, omdat hij geconstateerd heeft dat ADO Den Haag de laatste weken veel aandacht aan kwetsende spreekkoren besteed. Hij vindt echter dat de club tijdens het duel met Ajax eerder en strenger had moeten ingrijpen.

Spreekkoren

De aanhang van ADO Den Haag raakte twee weken geleden opnieuw in opspraak. Het thuisduel met PSV werd wegens kwetsende spreekkoren definitief gestaakt. Er loopt nog een vooronderzoek naar deze gebeurtenissen.

Een delegatie van ADO Den Haag benadrukte tijdens de behandeling van de zaak nogmaals dat de club er alles aan heeft gedaan om de spreekkoren te voorkomen. De club probeerde de diverse hatelijke liederen met harde muziek te overtreffen.

Gedrag

De stadionspeaker riep het publiek op om zich te gedragen. De Haagse clubleiding beweert dat het 75.000 euro misloopt wanneer het tijdens een duel geen supporters mag toelaten.

De openbare aanklager van de KNVB deelde die mening niet helemaal. Hij vindt nog steeds dat ADO Den Haag al in de eerste helft van de thuiswedstrijd tegen Ajax de stadionspeaker had moeten inzetten. Hij benadrukte ook dat de club slechts vier supporters naar aanleiding van de kwetsende spreekkoren een stadionverbod heeft opgelegd.