AMSTERDAM - Juventus de voorsprong op AC Milan weer vergroot tot vijf punten. De koploper in de Serie A won donderdag in het regenachtige Turijn met 2-0 van het kwakkelende AS Roma. Alessandro Del Piero opende na een half uur spelen de score voor de Oud

Bij zijn doelpunt profiteerde Del Piero optimaal van de weersomstandigheden. De aanvoerder van Juve hield zijn schot van net buiten het strafschopgebied laag, waardoor de bal veel snelheid kreeg op het natte veld. In de 72ste minuut werd Del Piero naar de kant gehaald en de voor hem ingevallen Zalayeta had maar twee minuten nodig om zijn invalbeurt te bekronen met een doelpunt.

De Uruguayaan kreeg de bal op de rand van de zestien van Zlatan Ibrahimovic en door slecht ingrijpen van Matteo Ferrari werd Zalayeta een niet te missen kans geboden: 2-0. Ibrahimovic speelde ondanks zijn assist onopvallend. De Zweed kreeg maar weinig ballen in de voet aangespeeld en moest vooral duels in de lucht uitvechten. In de veertigste minuut scoorde de oud-Ajacied nog wel fraai met het hoofd, maar die goal werd terecht wegens buitenspel afgekeurd.

Roma

Roma blijft na de nederlaag van vandaag op de dertiende plaats staan. De ploeg van trainer Luigi Del Neri maakte een zwakke indruk en was slechts sporadisch gevaarlijk via vrije trappen van Francesco Totti. Op slag van rust kreeg Vincenzo Montella nog wel een grote kans op de gelijkmaker. Zijn schot werd door Juve-doelman Gianluigi Buffon echter knap uit de kruising gehaald. De zege van Juve kwam dan ook nooit in gevaar, al waren Traianos Dellas en Antonio Cassano in de slotfase nog dichtbij een eretreffer.

Scheidsrechter Pierluigi Collina had een drukke avond. De voor velen beste arbiter van de wereld deelde maar liefst tien gele en één rode kaart uit. Juventus kreeg zes keer geel en twee daarvan waren voor Émerson, die in de 89ste minuut met rood van het veld moest.

Door vandaag minimaal één keer te scoren werd Juventus de vierde club in de geschiedenis van de Serie A die in vijftig opeenvolgende thuiswedstrijden het net vond. De laatste keer dat de club uit Turijn niet scoorde voor eigen publiek was op 27 oktober 2001 tegen Internazionale (0-0). Juve's stadgenoot Torino is met 76 trefzekere thuiswedstrijden op rij recordhouder in de Italiaanse competitie. Dit record werd tussen november 1946 en september 1950 gevestigd.