ZEIST - Trainer Foeke Booy van FC Utrecht kan vrijdagavond in de thuiswedstrijd tegen PSV gewoon over Hans van de Haar beschikken. De spits legde donderdagavond bij de tuchtcommissie van de KNVB uit waarom hij niet akkoord is gegaan met een strafeis van vier duels.

Bij absentie van scheidsrechter Ruud Bossen besloot het rechtsorgaan van de KNVB de zaak aan te houden. Van de Haar sprong op 17 oktober tijdens de uitwedstrijd bij FC Groningen hard op het dijbeen van tegenstander Paul Matthijs. Volgens de clubleiding van FC Utrecht zag scheidsrechter Bossen goed wat er gebeurde. Hij greep echter niet in.

Volgens de richtlijnen van de wereldvoetbalbond FIFA mag de tuchtcommissie van de KNVB niet voor scheidsrechter spelen. Als hij het voorval niet heeft gezien, mag Bossen niet worden teruggefloten. Een delegatie van FC Utrecht wilde donderdag bij de tuchtcommissie van de KNVB aantonen dat scheidsrechter Bossen de actie van Van de Haar goed had gezien. Zo zou vrijspraak kunnen worden afgedwongen.

De clubleiding van FC Utrecht maakte pas donderdagochtend duidelijk dat ze scheidsrechter Bossen als getuige wilde horen. De arbiter kon de zitting echter niet bijwonen. Na kort beraad besloot de tuchtcommissie de behandeling van de zaak tot over het weekeinde te tillen. De bedoeling is dat Van de Haar maandag of dinsdag opnieuw voor de tuchtcommissie verschijnt.