Ook in België gaat gebruik worden gemaakt van de videoscheidsrechter. De 24 profclubs, verenigd in de Pro League, en de voetbalbond KBVB hebben woensdag een akkoord bereikt over de invoering van het hulpmiddel.

Het is de bedoeling dat de videoscheidsrechter in Play-off II, waarin clubs aan het einde van het seizoen om een Europees ticket strijden, kan worden ingezet.

Ludwig Sneyers, CEO van de Pro League, reageerde tegenover Sporza verheugd op het nieuws. "We willen zo snel mogelijk de akkoorden met de wereldvoetbalbond FIFA en de IFAB (het orgaan dat de spelregels in het voetbal beheert, red) ondertekenen."

"Het is de bedoeling dat deze maand te doen, waarna we nog dit kalenderjaar met het offline testen van de videoref willen beginnen."

Volgens Sneyers is alles in een stroomversnelling geraakt. "Normaal gezien moeten we beginnen met vriendschappelijke wedstrijden, maar we hebben al met de FIFA kunnen onderhandelen dat wedstrijden van Play-off II in aanmerking kunnen komen."

In Nederland heeft de videoscheidsrechter al zijn intrede gedaan. In het KNVB-bekerduel tussen Ajax en Willem II (5-0) werd er voor het eerst in een officiële wedstrijd op het hoogste niveau gebruikt gemaakt van de video-arbiter.

Video: Willem II-speler Kali krijgt rood na hulp videoscheidsrechter

Willem II-speler Kali krijgt rood door hulp videoscheidsrechter
Willem II-speler Kali krijgt rood door hulp videoscheidsrechter