Trainer Phillip Cocu is verbaasd dat PSV'er Siem de Jong door bondscoach Danny Blind is opgeroepen voor de WK-kwalificatiewedstrijden tegen Wit-Rusland en Frankrijk.

De 27-jarige middenvelder zat niet in de voorlopige selectie, maar werd alsnog bij Oranje gehaald nadat zijn broer en ploeggenoot Luuk de Jong zich afmeldde wegens een lichte hersenschudding.

"De selectie komt vroeg denk ik", zegt Cocu dinsdag in het Eindhovens Dagblad. "De nood is blijkbaar hoog. Aan de andere kant is het voor Siem een mooi moment, dat begrijp ik ook wel."

PSV nam Siem de Jong deze zomer op huurbasis over van Newcastle United. De eerste weken van de oud-Ajacied in Eindhoven stonden vooral in het teken van ritme opdoen. 

De Jong speelde twee wedstrijden voor Jong PSV, om op 22 september in het KNVB-bekerduel met Roda JC zijn debuut te maken in de hoofdmacht.

Video: 'Luuk en ik maakten er al een grapje over'

Teruggeknokt

Afgelopen zaterdag tegen sc Heerenveen (1-1) maakte De Jong, die drie jaar geleden zijn laatste interland speelde, pas voor de eerste keer de negentig minuten vol in dienst van PSV. 

"Hij heeft keihard gewerkt en zich teruggeknokt", zegt Cocu. "Siem heeft via Jong PSV een aantal stappen gezet naar het niveau van nu. Het gaat er om dat hij verder kan groeien. Dat kan natuurlijk ook bij trainingen van Oranje. Niettemin komt de selectie vroeg."

Het Nederlands elftal speelt de komende dagen twee WK-kwalificatieduels. Vrijdag neemt Oranje het in De Kuip op tegen Wit-Rusland en maandag wacht Frankrijk in de Arena. 

Bekijk het programma van de kwalificatie voor het WK van 2018