De Amstel Gold Race krijgt definitief in 2017 na veertien jaar weer een wedstrijd voor vrouwen. Leontien Zijlaard-Van Moorsel werd maandag gepresenteerd als koersdirecteur door organisator Leo van Vliet.

Van Moorsel was in 2002 ook de één-na-laatste winnares van de klassieker door Limburg. Een jaar later werd de vooralsnog laatste editie verreden voor vrouwen. 

"We wilden het eerst niet meer organiseren, maar dameswielrennen wordt steeds populairder", reageert een enthousiaste Leo van Vliet tegen NUsport. "Toen besloten we dat als we het zouden doen, het op een gelijkwaardige manier moest verlopen als de mannenrace."

Van Vliet hamert erop dat de damesrace in hun ogen net zo belangrijk wordt als de mannenrace. Dat moet ook uitgestraald worden. 

"We willen het hoogwaardig neerzetten, de dames moeten niet langs wegen fietsen waar niemand staat. Dat zal ook niet gebeuren omdat het publiek er sowieso al staat voor de mannen. Dat maakt het voor de vrouwen ook veel mooier."

Van Moorsel

De vrouwenrace wordt net als de mannenwedstrijd op zondag 16 april verreden en zal even lang zijn. "Om het door te laten gaan moest het op dezelfde dag, hetzelfde parcours en dezelfde start en finish als de mannen hebben", vertelt Van Vliet. "Het wordt nog een hele puzzel om het organisatorisch in orde te krijgen, maar we komen er wel uit."

Van Vliet is blij dat viervoudig olynmpisch kampioene Leontien van Moorsel de koersdirecteur zal zijn bij de vrouwen. "Ik kan maar op één plek tegelijk zijn die dag, Leontien is een icoon in het dameswielrennen."

"Toen ik drie jaar geleden vroeg of ze er interesse in had, reageerde ze meteen enthousiast. Gedurende deze drie jaar zijn we tot een heel mooi idee gekomen."