Bas Dost zegt in de eerste weken bij Sporting Lissabon het plezier in het voetbal terug te hebben gevonden, nadat hij dat bij VfL Wolfsburg niet meer had.

"De laatste drie jaar in Duitsland waren niet altijd even leuk. De ene keer speelde ik, de andere keer niet, al heeft het daar niet alleen mee te maken", zei Dost voor de camera van NUsport. "Bij Sporting is het plezier er wel. De hele situatie is anders."

De 27-jarige spits meldde zich maandag dan ook met een goed gevoel bij Oranje, dat zich opmaakt voor de WK-kwalificatiewedstrijden tegen Wit-Rusland (vrijdag) en Frankrijk (maandag). Bij zijn nieuwe club maakte hij vier goals in zijn eerste vier competitiewedstrijden.

"Gelukkig scoorde ik meteen, dat maakt het allemaal makkelijker. Voor een spits draait het daar nou eenmaal om. Als je niet scoort in Portugal dan sta je gelijk onder druk. Nu is iedereen lyrisch, zo gaat het dan ook. Ikzelf ben gewoon tevreden. Het gaat prima."

Video: 'Janssen zal gaan scoren in de Premier League'

Neus uit

De achtvoudig international beseft wel dat het niveau van de Portugese competitie lager is dan in de Bundesliga.

"Maar je kunt in Portugal echt niet op halve kracht spelen. Bovendien zijn de topclubs heel goed. Ik heb me ook verbaasd over hoe goed mijn eigen team is. Ik speel met fantastische voetballers en ben onder de indruk."

"Alles bevalt goed. Alleen dat Portugees komt mijn neus uit. Daar begrijp ik weinig van. Het bevalt me totaal niet dat ik bij een bespreking helemaal niets meekrijg. Ik moet daarom snel de taal leren. Heerlijk dat ik nu bij Oranje weer even Nederlands kans spreken."

Video: 'Hoop dat we ons bij Oranje nu kunnen focussen op voetbal'

Janssen

Bij Oranje is Dost een van de twee spitsen in de selectie. De geboren Deventenaar zal de strijd met Vincent Janssen moeten aangaan om een basisplaats. De 22-jarige Janssen is bij zijn nieuwe club Tottenham Hotspur minder goed begonnen. In tegenstelling tot Dost scoorde hij nog niet.

"Maar Janssen gaat zeker scoren", verwacht Dost. "Ik vind het een beetje gelul dat er nu meteen gewezen wordt op het feit dat hij nog geen goal heeft gemaakt in de Premier League."

"De pers overdrijft het altijd een beetje. Als je niet scoort als spits dan doe je het meteen slecht. Maar Janssen heeft gewoon een mooie stap gemaakt nadat hij het vorig seizoen harstikke goed gedaan heeft. Geef hem wat tijd en dan zien we wel wat de gevolgen zijn voor Oranje."