Siem de Jong is enigszins verrast door zijn uitnodiging voor het Nederlands elftal voor de WK-kwalificatiewedstrijden tegen Wit-Rusland (vrijdag) en Frankrijk (maandag). 

"Ik ben blij dat ik er weer ben, maar ik had dit niet verwacht", zei De Jong maandag bij aankomst bij het hotel van Oranje in Noordwijk.

De PSV-middenvelder speelde zaterdag tegen sc Heerenveen pas voor het eerst negentig minuten voor de Eindhovense club, die hem afgelopen zomer op huurbasis overnam van Newcastle United.

"Ik ben wel 100 procent, maar wedstrijdritme ontbreekt nog wel een beetje. Maar goed, de bondscoach heeft uitgelegd waarom hij me erbij heeft gehaald. Dat is waarschijnlijk niet voor een hele wedstrijd. Hij ziet me bovendien nu vooral als spits."

Video: 'Luuk en ik maakten er al een grapje over'

Grapje

De 27-jarige De Jong, die drie jaar geleden zijn laatste wedstrijd voor Oranje speelde, werd door Danny Blind opgeroepen nadat zijn broer en ploeggenoot Luuk de Jong zich vanwege een lichte hersenschudding moest afmelden.

"We maakten er al een grapje over toen ik nog niet was opgeroepen. Misschien word ik nu wel opgeroepen, dachten we. En dat is nog gebeurd ook", zei De Jong, die wel bij zijn overgang naar PSV een eventuele terugkeer in Oranje in zijn achterhoofd had.

"Het doel was om weer veel aan spelen toe te komen bij een club en natuurlijk wilde ik ook weer bij Oranje komen. Ik ben daarom heel blij dat ik nu al de kans krijg om te laten zien aan de staf. Volgende keer wil ik er weer bij zijn, maar hopelijk dan als middenvelder."

Oranje-spelers komen aan in Noordwijk