Wayne Rooney blijft onder interim-bondscoach Gareth Southgate de aanvoerder van Engeland.  Wel hoopt de trainer dat er meer leiders opstaan binnen de Engelse selectie.

"Rooney is de onbetwiste leider in de groep en ik heb er geen moment aan getwijfeld hem in die positie te behouden", sprak de vervanger van de ontslagen Sam Allardyce maandag tijdens zijn eerste persconferentie.

Rooney is bij zijn club Manchester United niet zeker van een basisplek, maar in het Engelse team is zijn positie onomstreden.

Ook Southgate was vol lof over de aanvaller. ''Wayne draagt best een zware last, maar ik ben onder de indruk van hem. Hij gedraagt zich zo volwassen en begrijpt wat er nodig is. Hij is een leider op en naast het veld.''

"Maar we kunnen niet slechts één leider hebben, we hebben een team aan leiders nodig", stelde Southgate. "Dat moet veranderen voordat we naar het WK in Rusland gaan." 

Na de roerige periode rondom het ontslag van Allardyce is leiderschap volgens Southgate extra belangrijk. "Zowel op als naast het veld is dat wat we nu nodig hebben. Wayne heeft de afgelopen twee jaar aangetoond dat hij een echte leider is."

Toekomst

Over zijn eigen toekomst wilde Southgate niet te veel uitweiden. Hij is in elk geval tot het eind van dit jaar keuzeheer van de Engelse ploeg. "We hebben een jonge ploeg die stabiliteit nodig heeft. Ik heb deze week geen tijd om aan andere zaken te denken. Al het andere kan wachten."

"Deze rol is voor mij een eer. Ik ben een trots en vaderlandslievende Engelsman die blij is met deze uitdaging. Het is een prachtige baan voor welke periode dan ook", zei Southgate, die werd gepromoveerd als trainer van Jong Engeland na het ontslag van Allardyce.

Zijn voorganger werd ontslagen nadat zijn naam opdook in een corruptieschandaal dat werd blootgelegd door de Daily Telegraph. Gevraagd naar die situatie zei Southgate: "Ik werk in een sport waarvan ik houd, en in een industrie die ik op sommige momenten niet leuk vind."

Engeland speelt in de WK-kwalificatie tegen Malta (8 oktober) en Slovenië (11 oktober).