Ajax heeft zondag een moeizame overwinning geboekt op FC Utrecht. De ploeg van trainer Peter Bosz won dankzij een benutte strafschop van Lasse Schöne en een treffer in de slotfase van Hakim Ziyech met 3-2 van de Domstedelingen.

Ajax was sterker in de openingsfase van het duel, maar veel kansen leverde dat niet op. Bij de eerste mogelijkheid voor de bezoekers uit Utrecht was het wel direct raak. Uit een corner van Yassin Ayoub kon verdediger Kevin Conboy de bal vrij achter Ajax-keeper Andre Onana koppen.

Richairo Zivkovic kreeg na ruim een half uur spelen de kans om de voorsprong van Utrecht te verdubbelen. De van Ajax gehuurde spits ging alleen op doelman Onana af, maar wachtte lang met schieten waardoor Davinson Sanchez hem met een goede tackle de scoringskans kon ontnemen.

Vlak voor rust kreeg Ajax de eerste grote kans. Amin Younes schoot na een schijnbeweging hard op het Utrecht-doel, maar keeper Robbin Ruiter wist redding te brengen. Kort daarna was ook Ziyech dicht bij een treffer uit een vrije trap. Opnieuw stond Ruiter in de weg.

Ramon Leeuwin hielp Ajax na rust met een ongelukkige actie weer in het zadel. Na een voorzet van Younes werkte de Utrecht-verdediger de bal onhoudbaar voor keeper Ruiter in eigen doel.

Ziyech

Ajax hield het overwicht in de wedstrijd en dat resulteerde in een grote kans voor Davy Klaassen, die na een voorzet van Daley Sinkgraven de bal voor het intikken had. De aanvoerder van Ajax schoot de bal echter voorlangs.

Een opzichtige handsbal van Rico Strieder in het strafschopgebied leverde in de slotfase een penalty op voor Ajax, die Schöne onberispelijk raak schoot.

Ziyech, die donderdag in het Europa League-duel met Standard Luik (1-0) nog ontbrak vanwege een schorsing, zorgde een paar minuten voor tijd voor de 3-1. Een vrije trap van Nick Viergever schoot door onoplettendheid in de defensie van FC Utrecht door, waarna Ziyech de wedstrijd definitief leek te beslissen met zijn eerste competitietreffer voor Ajax.

In de laatste minuut scoorde invaller Mark van der Maarel nog tegen namens FC Utrecht, maar verder kwamen de bezoekers niet meer. Ajax-aanvaller Bertrand Traoré kreeg in de blessuretijd een grote kans op de 4-2, maar zijn vrije schietkans vanaf de penaltystip ging ruim over.

Invaller Riechedly Bazoer moest bij Ajax in de tweede helft na dertien minuten weer van het veld wegens een blessure. Volgens de middenvelder zelf gaat het niet om een ernstig kwetsuur.

Bekijk de uitslagen, de stand en het programma in de Eredivisie