Sebastian Vettel heeft een gridstraf van drie plekken gekregen voor de Grand Prix van Japan volgende week. Autosportbond FIA bestraft de Ferrari-coureur voor een crash in de eerste bocht van de race in Maleisië zondag. 

Vettel viel zelf uit na die aanrijding. Hij reed van achteren op Rosberg die spinde en helemaal achteraan het veld belandde. De Ferrari-coureur raakte ook Max Verstappen, die enkele plekken verloor, maar dat snel weer goed maakte.

De FIA legt de schuld van de aanrijding bij Vettel, die bovendien twee strafpunten op zijn licentie krijgt.

Vettel sprak nog tijdens de race met verslaggevers over de crash en zei dat de Nederlander van Red Bull Racing hem afsneed.

''Ik reed naast Verstappen in de bocht en hij sneed me af. Rosberg treft geen enkele blaam, maar met Verstappen in de race weet je inmiddels dat hij altijd bewegingen maakt'', zei de viervoudig wereldkampioen, die vorig jaar nog de race in Maleisië won.

Vettel hintte met zijn uitleg naar de kritiek die Verstappen dit seizoen al vaker kreeg op zijn rijgedrag. Hij zou volgens sommige van zijn concurrenten in de Formule 1 vaak te agressief inhalen en afhouden.

Via de boordradio legde Verstappen de schuld van de crash bij Vettel neer. "Sebastian is gek geworden! Hij rijdt als een idioot op Rosberg in", riep de 19-jarige Nederlander.

Wielophanging

Na een touché met Verstappen, ramde Vettel de Mercedes van Rosberg van achteren. Vettel viel uit met een kapotte wielophanging. Kampioenschapsleider Rosberg spinde door de botsing en raakte achterop in het veld.

Door het latere uitvallen met motorpech van Lewis Hamitlon liep Rosberg toch nog uit in de WK-stand. De Duitser werd derde achter winnaar Daniel Ricciardo en Verstappen.