De Schotse bokser Mike Towell is vrijdagavond in een ziekenhuis overleden nadat hij donderdag tijdens een gevecht in Glasgow ernstige verwondingen had opgelopen.

De 25-jarige Towell ging tegen de grond in de eerste ronde van zijn duel met de Welshman Dale Evans, bokste verder maar de arbiter maakte in de vijfde ronde een einde aan de partij. Towell werd daarop naar het ziekenhuis gebracht.

St Andrews Sporting Club, dat de wedstrijd organiseerde, meldt zaterdag dat de bokser uit Dundee is overleden. Tegenstander Evans verklaarde kort na het gevecht al "geschokt'' te zijn nadat hij Powell per brancard de zaal had zien verlaten.

"Al mijn gedachten gaan uit naar Mike Towells familie. Hij is een groot vechter die het Schotse boksen veel heeft gebracht'', aldus Evans.

Zijn vriendin Chloe Ross laat op Facebook weten dat Towell vrijdag rond 23.00 uur Engelse tijd overleed, twaalf uur nadat hij van de beademing was afgehaald. "Michael had ernstige bloedingen en zwellingen in zijn hersenen. Hij bleef tot het einde vechten."

Towell had tot donderdag nog geen partij verloren als professional. Van zijn vorige twaalf gevechten won hij er elf en bleef er één onbeslist.

Verbod

De Schot is zeker niet de eerste bokser die de laatste jaren overleden is na een gevecht.

Nadat de 28-jarige Australische bokser David Browne Jr. vorig jaar september overleed, vroeg de Australische artsenfederatie (AMA) om een verbod op de sport.

"Ik begrijp dat dit niet de intentie is van boksen, maar door de manier waarop de sport werkt, zullen er onvermijdelijk momenten zijn dat iemand een bloeding in de hersenen krijgt of onomkeerbare hersenschade oploopt en overlijdt", zei AMA-vicepresident Stephen Parnis destijds.