Wielrennen

Wiggins ondervond gewichtsproblemen na omstreden injecties

De injecties die Bradley Wiggins kreeg toegediend bezorgden de Tourwinnaar problemen met zijn gewicht. Dat zegt de Brit vrijdag in gesprek met The Guardian.

Vorige week onthulde een hackerscollectief dat de Britse wielrenner tussen 2011 en 2013 toestemming had gekregen om injecties toegediend te krijgen tegen een pollenallergie.

De toestemming was gegeven door de internationale wielerfederatie UCI en de Britse wielerbond. Het kwam de renner, die nog goud won op de baan tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, op veel kritiek te staan.

"Het probleem is dat het middel dat ik kreeg toegediend een katabole steroïde is en daar werd ik door benadeeld", verklaart Wiggins tegen de Britse krant.

Katabool

Een katabole steroïde heeft invloed op de stofwisseling en breekt cellen in het lichaam af waardoor je gewicht verliest. "In de Dauphine van 2011 was ik al 70 kilogram. Ik was het hele jaar bezig geweest om dat gewicht te bereiken."

"Ik deed trainingen van zeven uur zonder ontbijt. Ik hongerde mijzelf uit. Maar door dat medicijn viel ik nog verder af. Daardoor kwam ik onder mijn ideale gewicht."

De Brit won de Dauphiné in 2011, maar kwam in de Tour de France hard ten val en moest opgeven. "Ik werd zwakker en zwakker in die Tour. Ik had totaal geen power meer en ik dacht dat het de verkeerde kant op ging. Die val bracht daar een einde aan."

Een jaar later kreeg Wiggins weer de injectie en won hij de Tour de France.

Lees meer over:
Tip de redactie