PARIJS - Het parkoers van de Ronde van Frankrijk bestrijkt volgend jaar een kleine 3600 kilometer. Dat is ongeveer 200 kilometer meer dan dit jaar. Slechts een fractie daarvan wordt door de renners individueel tegen de klok afgewerkt. De inbreng van tijdritten was in geen jaren zo klein. Het routeschema werd donderdag in Parijs gepresenteerd.

De Tour van 2005 begint op 2 juli met een tijdrit tussen Fromentine en Noirmoutier-en-L'Ile over 19 kilometer. Op de één na laatste dag (23 juli) is Saint-Etienne het decor voor een race tegen de klok over 55 kilometer. Ook is er weer een ploegentijdrit; in de vierde rit tussen Tours en Blois.

Drie keer ligt de finish bergop; in de Alpen op Courchevel, in de Pyreneeën op Ax-3 Domaines en Saint-Lary-Soulan (Pla d'Adet). In totaal telt de Tour zes bergritten; drie in de Alpen en drie in de Pyreneeën. Ervoor en erna worden de Vogezen, met onder meer de beklimming van Le Ballon d'Alsace, en het Centraal-Massief aangedaan.

Er is één uitstapje buiten Frankrijk: de zevende rit finisht in het Duitse Karlsruhe, de volgende dag wordt gestart in Pforzheim waarna weer koers wordt gezet richting Frankrijk. Er zijn twee rustdagen; op maandag 11 en op maandag 18 juli.