Voetbal

Vier Nederlandse spelers verdacht van matchfixing in Finland

Vier Nederlandse voetballers worden beschuldigd van matchfixing. Het kwartet komt uit voor Atlantis FC, een laagvlieger in de derde divisie van het Scandinavische land.

Ayoub Ait Afkir, Irvingly van Eijma, Salah Aharar en Derwin Martina ontkennen de aantijging en hebben de hulp van de Finse spelersvakbond ingeschakeld.

"Het lijkt wel alsof we in een maffiaserie zijn beland", reageert Martina in De Telegraaf. "We weten niet wat ons overkomt. De club lijkt er alles aan te willen doen om ons zwart te maken."

De vier Nederlanders worden ervan beschuldigd opzettelijk slecht gespeeld te hebben in een wedstrijd van de club uit Helsinki. Op de Aziatische gokmarkt werd opvallend veel ingezet op de wedstrijd van Atlantis FC.

Wedstrijden in Finland worden relatief vaak in verband gebracht met matchfixing. Terwijl de meeste voetbalcompetities in de zomer stilliggen, gaat de Finse competitie gewoon door, waardoor gokkers vaak inzetten op wedstrijden in het Scandinavische land.

Politie

Het nationale onderzoeksbureau van de politie en de voetbalbond van Finland bevestigen de zaak rond de vier Nederlanders.

Atlantis FC staat momenteel voorlaatste in Kakkonen B, een van de derde divisies in Finland. Dit seizoen kreeg de club nog negen punten in mindering van de Finse bond vanwege onjuist verstrekte informatie over spelerscontracten, maar eerder deze maand werd die straf weer teruggedraaid. 

Afkir (21), Van Eijma (22), Aharar (22) en Martina (22) kenden een bescheiden loopbaan in het Nederlands profvoetbal. Ze zijn bezig aan hun eerste seizoen bij de Finse club.

Lees meer over:

Programma titel-/degradatiekandidaten

Programma titel-/degradatiekandidaten
Bekijk het programma van PSV, Ajax, Sparta, Roda en Twente in de beslissende fase van de Eredivisie.

NUwerk

Tip de redactie