Met André Greipel als kopman en Marcel Kittel als 'joker' neemt Duitsland op 16 oktober deel aan de wegwedstrijd bij de WK wielrennen in Qatar.

"Met deze rolverdeling hebben we tactisch meer speelruimte", legde vicevoorzitter Udo Sprenger van de Duitse wielerbond dinsdag uit.

Volgens hem was het niet zo moeilijk om voor deze variant te kiezen. Kittel lijkt momenteel wat minder fit dan Greipel. De coureur van Etixx-QuickStep verscheen afgelopen zondag door maagprobemen niet meer aan de start van de laatste etappe in de Eneco Tour.

Zowel Greipel (Lotto-Soudal) als Kittel won dit jaar een etappe in de Tour de France. Beide sprinters worden op het vlakke parcours in Qatar als kanshebbers gezien op de wereldtitel.

Ze krijgen bij de WK steun van John Degenkolb (Giant-Alpecin), Tony Martin (Etixx-Quick Step), Marcel Sieberg (Lotto Soudal) en Jasha Sütterlin (Movistar).

Drievoudig wereldkampioen Martin staat op 12 oktober, met Nils Politt (Katusha), eerst nog aan de start van de individuele tijdrit in Doha.