AZ doet in de twee ontmoetingen met Maccabi Tel Aviv in de groepsfase van de Europa League geen beroep op Alireza Jahanbakhsh. De aanvaller uit Iran loopt het risico dat hij niet meer voor zijn land mag uitkomen wanneer hij met de Alkmaarders aantreedt tegen Israëliërs.

Het Iraanse regime erkent de staat Israël niet. Als Jahanbakhsh een stempel van dat land in zijn paspoort heeft, zou het zo kunnen zijn dat hij zijn eigen land niet meer in komt.

"Het is een lastige situatie. Wij hebben ons laten informeren en overleg gehad met het management van Alireza. En uiteindelijk hebben wij besloten om hem niet te selecteren voor beide wedstrijden tegen Maccabi", zegt Max Huiberts, directeur voetbalzaken van de Alkmaarders.

"We kennen de gevoeligheden tussen beide landen, en het risico dat Alireza loopt om in de toekomst eventueel niet meer uit te komen voor zijn nationale team, dat is iets wat wij niet willen."

Liesblessure

AZ speelt donderdag 20 oktober thuis tegen Maccabi. De ontmoeting in Israël is donderdag 3 november. AZ speelt deze donderdag eerst in Rusland tegen Zenit Sint-Petersburg. Jahanbakhsh is nog herstellende van een liesblessure. Daardoor ontbrak hij zaterdag in het thuisduel met Go Ahead Eagles (2-2).

De Alkmaarders begonnen de groepsfase van de Europa League twee weken terug met een teleurstellend resultaat (1-1) tegen het Ierse Dundalk.