De Nederlandse motorcrossers hebben zondag zilver veroverd in de Motorcross der Naties, het wereldkampioenschap voor landenteams.

Jeffrey Herlings was de grote man in het Italiaanse Maggiora. De wereldkampioen in de klasse MX2 legde met zijn zege in de derde manche en tweede plaats in tweede manche de basis voor het zilveren succes. Alleen de Franse ploeg presteerde beter en prolongeerde zijn titel.

Het was lang geleden dat Oranje een medaille behaalde in de landenstrijd. De vorige keer was in 2004 in Lierop, toen Nederland ook zilver behaalde.

Het Amerikaanse team eindigde als derde, maar die ploeg raakte wel zijn beste crosser kwijt door een curieus ongeval in de tweede manche. Jason Anderson had juist de tweede heat gewonnen vóór Herlings, toen een achterop geraakte motorcrosser hem omver reed en zijn hoofd raakte.

Coldenhoff

Het Nederlandse team bestond naast Herlings uit Glenn Coldenhoff en Brian Bogers. Coldenhoff had ook een belangrijk aandeel in de medaille met zijn zesde en zevende plaats in respectievelijk de eerste en derde race. Bogers bracht met zijn veertiende plek in de tweede heat het puntenaantal voor Oranje op 30.

Dat was slechts één punt minder dan het Franse team, met oud-wereldkampioen Romain Febvre, Gautier Paulin en Benoit Paturel.

Team USA had de beste papieren na twee races, maar Anderson kon door de harde botsing niet meer starten in de derde en laatste manche. Cooper Webb leverde met zijn tiende plaats te veel punten in, waardoor de Amerikanen met 33 punten genoegen moesten nemen met brons.