BREDA/DEN HAAG/DOETINCHEM - FC Twente heeft woensdagavond in Den Haag de competitiewedstrijd tegen ADO Den Haag met 0-1 gewonnen. Het doelpunt van Christensen viel in de 83e minuut en bracht Twente de derde zege in de eredivisie.

ADO's fans gedroegen zich woensdagavond netjes. Geen teksten over prostitutie, ernstige ziekten of andere ellende, woensdagavond in het Zuiderpark, maar ouderwets boegeroep was het wapen van de supporters om hun onvrede te uiten. En boegeroep was op zijn plaats in een duel van armoedig gehalte.

Voor rust viel er hoegenaamd niets te genieten in Den Haag, waar scheidsrechter Luinge de eer had om de eerste thuiswedstrijd sinds ADO - PSV te leiden. Zijn collega Temmink legde ADO - PSV tien minuten voor tijd stil bij de stand 0-2, nadat de fans langdurig beledigende spreekkoren hadden laten horen. Bij ADO - Ajax was het kort daarvoor ook al op dezelfde manier uit de hand gelopen, al werd er toen niet gestaakt.

De Graafschap

De Graafschap heeft woensdagavond in de slotfase tegen Willem II een punt gepakt: 2-2. De Graef maakte in blessuretijd gelijk voor de thuisploeg. Voor De Graafschap scoorde ook Valejev. Hadouir (0-1) en Reuser (1-2) maakten de Tilburgse treffers.

De Graafschap snakt naar versterking. De Doetinchemmers pakten woensdagavond op De Vijverberg weliswaar in blessuretijd een punt tegen Willem II, maar dat verbloemde het gebrek aan kwaliteit niet. Het gelijkspel was wel een opsteker na de domper afgelopen zondag tegen ADO Den Haag (1-2).

De Graef voorkwam de tweede opeenvolgende nederlaag voor eigen publiek. Maar na tien speelronden wacht De Graafschap nog steeds op de eerste zege. De nederlaag tegen ADO maakte overduidelijk dat trainer Kruys met dit materiaal afstevent op degradatie.

NAC

Over degradatie hoeft NAC zich geen zorgen te maken. De club had woensdagavond slechts een kwart van de speeltijd nodig om in de thuiswedstrijd tegen Roda JC orde op zaken te stellen. Na 23 minuten stond het in Breda al 3-0 en speelde de tegenstander na rood voor invaller Brouwers met tien man.

Boussaboun

Het werd uiteindelijk 4-0, mede door drie treffers van Boussaboun, die zijn seizoenstotaal op zeven bracht. Het publiek scandeerde zijn naam en riep dat de topscorer, wiens contract deze zomer afloopt, in Breda moet blijven. Hij werd in de slotfase vervangen door Van den Eede, die nog een inzet door Filipovic uit het doel gekopt zag worden.

Frivool

NAC, dat door de ruime zege in elk geval tijdelijk naar de vierde plaats op de ranglijst klom, combineerde Roda JC in de beginfase met frivool voetbal van de mat. Voor de Limburgers diende het rampscenario zich al na 1 minuut en 14 seconden aan, toen Boussaboun de bal maar half raakte, maar wel de score opende. Het vertrek van Senden, die binnen tien minuten groggy na een botsing met doelman Schollen het veld moest verlaten, was de volgende tegenslag voor de bezoekers.

Het hoge tempo van NAC en de traagheid van de laatste linie van Roda JC leverde een eenzijdig beeld op, maar wel een hoge amusementswaarde. Lurling strafte in de 20ste minuut de radeloosheid binnen de Limburgse verdediging af, twee minuten later moest Sendens vervanger Brouwers met zijn tweede gele kaart naar de kleedkamer. Hij haakte Boussaboun die de toegekende strafschop zelf benutte, 3-0.

Mild

Na het overrompelende begin was NAC mild voor Roda JC, dat zich eindelijk kon reorganiseren, maar verder dan een onschuldige kopstoot van Cristiano kwam het arme Limburgse tiental niet. Ook in de tweede helft, die werd ingeluid met een schot tegen de paal van Slot, probeerde Roda JC uit alle macht nog enige afbreuk aan het 'avondje NAC' te doen. Bodnar stelde Schollen op de proef, maar Kone kon na zijn drie treffers tegen FC Den Bosch ditmaal weinig goeds doen. Het doelpunt viel dan ook aan de andere kant, Boussaboun tikte van dichtbij zijn derde treffer binnen.