Met de vierde overwinning op rij heeft sc Heerenveen zich bovenin de Eredivisie gemeld. De ploeg van trainer Jurgen Streppel pakte zaterdag ook bij ADO Den Haag drie punten: 0-3. Het duel tussen FC Groningen en Heracles Almelo leverde geen winnaar op: 0-0.

Heerenveen kwam voor rust een tikkeltje gelukkig op voorsprong dankzij een eigen doelpunt van Wilfried Kanon, na mistasten van ADO-doelman Ernestas Setkus. Arber Zeneli en invaller Henk Veerman beslisten de wedstrijd in de slotfase.

Met veertien punten uit zeven duels staat Heerenveen voorlopig tweede achter het ongeslagen Feyenoord (achttien uit zes). Ajax en PSV kunnen de Friezen later op zaterdag wel passeren op de ranglijst.

ADO pakte negen punten in de eerste drie duels, maar sprokkelde sindsdien één punt bij elkaar en is inmiddels weggezakt naar de negende plaats op de ranglijst.

De equipe van coach Zeljko Petrovic maakte tegen Heerenveen opnieuw een zwakke indruk. De start van de thuisclub was wel flitsend, want binnen een halve minuut verscheen Sheraldo Becker voor het doel van Erwin Mulder. De vleugelspits schoot de bal echter voorlangs en daarna liet ADO weinig meer zien.

Setkus

Aan de hand van aanvoerder Stijn Schaars nam Heerenveen al snel controle over de wedstrijd. Spits Reza Ghoochannejhad tikte de bal in de 25e minuut op de paal, na een slimme kopbal van Pelle van Amersfoort. Twee minuten later was het wel raak, al kreeg Heerenveen daarbij wat hulp van doelman Ernestas Setkus van ADO Den Haag.

De Litouwse sluitpost ging de fout in bij een hoekschop van Sam Larsson. Setkus kwam uit zijn doel met de bedoeling om de bal uit de lucht te plukken, maar botste op Stefano Marzo van Heerenveen en zijn eigen verdediger Wilfried Kanon, die al vroeg was ingevallen voor de geblesseerd geraakte aanvoerder Aaron Meijers. Via hen rolde de bal in het doel (0-1).

In eerste instantie kwam de treffer op naam van Marzo, die in zijn honderdste wedstrijd in het betaald voetbal eindelijk zijn eerste doelpunt dacht te hebben gemaakt. Na bestudering van de beelden werd het echter omgezet in een eigen doelpunt van Kanon.

In de tweede helft kwam Heerenveen geen moment in de problemen. De Friezen voetbalden veel makkelijker dan ADO en beslisten de wedstrijd in het 'Haags Kwartiertje' via Arber Zeneli en invaller Henk Veerman: 0-3.

Groningen-Heracles

Groningen slaagt er maar niet in op eigen veld een competitiewedstrijd te winnen. De 0-0 tegen Heracles was gezien de krachtsverhoudingen op het veld een terechte uitslag. Beide clubs hebben nu zes punten uit zeven duels.

De eerste drie kwartier waren allerminst opwindend. Dat kwam ook tot uitdrukking in het aantal schoten op doel: beide teams deden dat niet een keer. Noch Groningen noch Heracles slaagde er bovendien in een keer een aanval op te zetten die leidde tot een scoringskans. Beide elftallen hielden elkaar in een stevige houdgreep en dat stond spektakel in de weg.

Na rust werd het duel stukken aantrekkelijker. De thuisclub durfde meer op de helft van de Tukkers te opereren, hetgeen in de vijftigste minuut resulteerde in een gevaarlijke situatie waarbij Brian Linssen betrokken was. De Almelose doelman Bram Castro reageerde attent.

Kort daarna was Heracles dichtbij de openingstreffer, toen Brandley Kuwas van zo’n twintig meter kon aanleggen. De bal verdween rakelings langs het doel. Een minuut later bood Kuwas invaller Peter van Ooijen een riante mogelijkheid. De middenvelder schoot slap in en de Groningse sluitpost Sergio Padt verwerkte de inzet met een gestrekt been tot hoekschop.

Nadat ook spits Samuel Armenteros de Heraclieden niet op voorsprong wist te brengen (bal in het zijnet), nam Groningen het heft weer in handen. Vooral via de rechterflank, waar verdediger Hans Hateboer met regelmaat indrukwekkende rushes liet zien, werden de bezoekers onder druk gezet. Oud-Heracles-speler Linssen had in de zeventigste minuut de 1-0 op zijn schoen, maar zag zijn schot net naast het doel verdwijnen.