FRANKFURT - Gastland Duitsland speelt op 9 juni in München het openingsduel van het WK voetbal van 2006. Dat heeft het organisatie-comité, ressorterend onder de wereldvoetbalbond FIFA, woensdag bekendgemaakt. Het is de eerste keer sinds 1970 (Mexico) dat het organiserende land het toernooi opent.

Wie de tegenstander is van de 'Mannschaft' wordt pas bij de loting op 9 december volgend jaar in Leipzig bekend. Duitsland komt aan het hoofd van groep A en speelt verder in Dortmund (14 juni) en Berlijn (20 juni). In die laatste stad is op 9 juli de finale.

"We verheugen ons erop in de nieuwe voetbaltempel van München het openingsduel te kunnen spelen, we kunnen nu onze WK-plannen verder uitwerken", zei bondscoach Jürgen Klinsmann in een eerste reactie. In de Duitse voetbalwereld heerste verdeeldheid over de wenselijkheid van een optreden in het openingsduel.

Hoge verwachtingen

Manager Bierhoff zag liever dat titelverdediger Brazilië het toernooi zou openen om de Duitse spelers te behoeden voor een al te hoog verwachtingspatroon. Gewezen werd naar Portugal, dat deze zomer op eigen bodem de openingswedstrijd van het EK met 2-1 van Griekenland verloor.

Sinds het WK in 1974, eveneens in Duitsland, was het regel dat de titelverdediger het toernooi opende. Omdat de wereldkampioen tegenwoordig niet meer automatisch geplaatst is voor een volgende WK, is nu van die regel afgeweken.

De organisatie maakte woensdag verder de aanvangstijdstippen van de duels bekend. De groepswedstrijden beginnen om 15.00, 18.00 of 21.00 uur, vanaf de knock-outfase wordt afgetrapt om 17.00 of om 21.00 uur. De finale begint om 20.00 uur.