Peter Sagan heeft donderdag een dubbelslag geslagen in de Eneco Tour. De 26-jarige Slowaak won de vierde etappe en neemt de leiding in het klassement over van Rohan Dennis.

Sagan troefde de Duitser André Greipel nipt af in de massasprint na een rit over 201,4 kilometer van Aalter naar Sint-Pieters-Leeuw. De renner van Tinkoff was woensdag in de derde etappe ook al de sterkste in de sprint.  

Dylan Groenewegen, maandag winnaar van de eerste etappe, kwam als vijfde over de streep. De renner van Lotto-Jumbo was daarmee de beste Nederlander. De Noor Alexander Kristoff werd derde, nog voor Arnaud Démare. 

Dennis, die dinsdag de tweede etappe won, droeg de leiderstrui twee dagen. De Australiër staat nu tweede in het algemeen klassement, met zeven seconden achterstand op Sagan en net voor nummer drie Jos van Emden.

Tom Boonen moest na iets minder dan 50 kilometer koers afstappen. De 35-jarige Belg van Etixx-Quick Step kwam naar verluidt met zijn voorwiel in een put van het wegdek terecht en viel daardoor op de grond, maar zijn verwondingen vallen mee.

Vlucht

In de vierde etappe kregen de renners te maken met kasseistroken en enkele klimmetjes. Sjoerd van Ginneken, Brian van Goethem (beiden Team Roompot), Bert van Lerberghe en Mark McNally vormden al snel de vlucht van de dag.

Het viertal koesterde op het hoogtepunt een voorsprong van vier minuten, maar het peloton wist de achterstand in korte tijd snel te verkleinen. De kopgroep werd al 61 kilometer voor de finish ingerekend. 

Meerdere renners probeerden vervolgens een gat te slaan met het peloton, maar de enigen die daarin slaagden waren Andriy Grivko en Dmitriy Gruzdev, ongeveer 40 kilometer voor de meet. Tom Dumoulin en Tony Martin zetten direct de aanval in, maar ze konden de renners van Astana niet meer bereiken.

Sprint

Het peloton wist Dumoulin en Martin iets meer dan tien kilometer voor de finish in te rekenen. Pas enkele kilometers voor de meet werden ook Grivko en Gruzdev gepakt. 

De Belg Jasper Stuyven, die zich in de tussentijd bij de twee renners had gevoegd, hield het nog even alleen vol maar moest twee kilometer voor de meet ook toegeven.

In de beslissende sprint kwam Sagan al snel naar voren en wist hij Greipel nipt te verslaan. Groenewegen moest Kristoff en Démare voor zich dulden. 

De Eneco Tour begon maandag en duurt nog tot en met zondag. Vrijdag staat de ploegentijdrit op het programma.