HEERENVEEN - Jarenlang werd hij achtervolgd met de vraag wanneer hij de schaatsen voorgoed zou opbergen. Het irriteerde Rintje Ritsma, inmiddels 34 jaar jong, mateloos. Maar anderhalve week voor de Nederlandse kampioenschappen afstanden in Assen speculeerde hij voor het eerst openlijk over een mogelijk einde van zijn imposante loopbaan.

"Dit jaar is het Europees kampioenschap allround mijn enige doel", stelde de TVM-rijder woensdag tijdens de traditionele ploegpresentatie in Heerenveen. "Daarom moet ik er in december staan. Als ik me tijdens het NK allround (18 en 19 december) niet voor het EK plaats, dan vind ik 't mooi geweest."

Tegenspoed

Ritsma kende vorig seizoen veel tegenspoed. In de voorbereiding brak hij tijdens het kitesurfen zijn kuitbeen, waardoor het volledige schaatsjaar werd verpest. "Na zo'n seizoen kan je je carrière niet afsluiten. Ik probeer terug te keren. Wanneer dat niet lukt, stop ik."

De voormalig allroundwereldkampioen richt zich volledig op het NK allround in Heerenveen. Tijdens de komende NK afstanden in Assen hoopt hij op de vijf kilometer een plek in de wereldbekercyclus te veroveren.

Doorgaan

Na WB-wedstrijden in Hamar, Berlijn en Heerenveen wordt dan tijdens het NK allround duidelijk of de loopbaan van Ritsma nog langer duurt. "Als ik niet naar het EK mag, moet ik heel dichtbij kwalificatie zijn geweest wil ik doorgaan. Anders is het afgelopen."

Enig idee wat Ritsma na zijn schaatsloopbaan gaat doen, heeft hij niet. De Fries heeft een trainerscursus gevolgd, maar wil niet als coach de hele wereld rondreizen. "Ik heb me ook nog niet echt bezig gehouden met de vraag wat ik na mijn loopbaan wil doen", aldus de TVM-rijder. "Voorlopig richt ik me alleen op het schaatsen."