Het Springpaarden Fonds Nederland (SFN) heeft het eigen toppaard Zenith woensdag op een online veiling zelf teruggekocht. Dit heeft de directie van de organisatie laten weten.

In het belang van de aandeelhouders besloot SFN het laatste bod van 850.000 euro te plaatsen, om te voorkomen dat het paard waar Jeroen Dubbeldam de afgelopen jaren Europees en wereldkampioen mee werd, onder de prijs van eigenaar zou veranderen.

Kenners hadden vooraf ook gerekend op een miljoenenbedrag voor het paard. "De directie stelt vast dat de verwachte waarde van dit paard, zoals vooraf was vastgesteld door experts, niet in overeenstemming was met de uitgebrachte biedingen'', aldus SFN in een verklaring.

De directie gaat proberen via onderhandse verkoop wel het beoogde bedrag voor de twaalfjarige Zenith binnen te krijgen. Springpaarden Fonds Nederland (SFN) moest zich wegens nieuwe richtlijnen van de Europese Unie ontdoen van zes paarden.

Aquila

Het startbod begon op 500.000 euro. Een paar uur later kwam de veiling ten einde met een bod van 850.000 euro, een bod dat zo later bleek, door het fonds zelf was uitgebracht. Aquila SFN, het paard van Wout-Jan van der Schans, is voor 750.000 euro verkocht.

Er werd vijf keer geboden op Zenith. De zes paarden hebben in totaal 1,9 miljoen euro opgeleverd, ver onder de gehoopte drie miljoen euro.

Dubbeldam haalde in Rio net niet de olympische barrage. In een rit zonder springfouten had hij de tijd met een fractie van een seconde overschreden.