Paul Haarhuis gaat vanaf maandag aan het werk als hoofdbondscoach bij tennisbond KNLTB. De oud-tennisser wordt in die functie verantwoordelijk voor het creëren van een topsportcultuur.

Hij wordt ook verantwoordelijk voor talentherkenning en optimale talentontwikkeling, meldt de bond woensdag. Haarhuis gaat zijn werkzaamheden combineren met het Fed Cup-team, waarvan hij captain is.

Met de komst van Haarhuis heeft de KNLTB nu twee hoofdbondscoaches. Martin Bohm, die die functie sinds 2013 uitvoert, focust zich met name op het voorbereiden en uitvoeren van de verschillende wedstrijd- en trainingsprogramma’s.

Jan Siemerink, directeur sportief bij de bond, is blij met de komst van Haarhuis. "Door de samenwerking met Paul kunnen we talent in Nederland nog beter begeleiden naar de top. De ervaringen die Paul heeft opgedaan, vormen een belangrijke leerstof voor de talenten."

Topsportcultuur

Het doel van de KNLTB is om structureel tot de tien beste tennislanden van de wereld te behoren. "Door oud-topspelers erbij te betrekken streeft de bond ernaar een topsportcultuur te creëren."

"In de nieuwe samenstelling met Haarhuis en Bohm als hoofdbondscoaches is er altijd een hoofdbondscoach aanwezig in het Nationaal Trainingscentrum in Almere'", aldus de bond. Hierdoor kunnen betere resultaten behaald worden met spelers in Almere en kunnen de coaches tevens ook spelers in het buitenland begeleiden."

Haarhuis bereikte dit jaar als coach met de Nederlandse tennissters de halve finale van de Fed Cup. Daarin was Frankrijk in april te sterk.