Voormalig bondscoach Marc Wilmots heeft in zijn eerste tv-interview na zijn vertrek hard uitgehaald naar de Belgische voetbalbond en de pers.

Over de KBVB had Wilmots geen goed woord over. "Wie gaat er over de Belgische voetbalbond? Weet jij het? Ik niet. Ik besliste alles op sportief vlak", zegt de trainer tegen VTM.

De aanstelling van Thierry Henry als assistent-bondscoach vindt Wilmots lachwekkend. "Mijn filosofie is: of je werkt voor de bond, of je werkt voor een club. Maar niet voor allebei."

"Twee petten op, dat kan niet. Net zoals je geen coach van een nationale ploeg kan zijn en tegelijk commentaar kan geven op tv. Dat is amateurisme. In België mag dat allemaal."

Henry fungeert bij SkySports als voetbalanalist. Om die reden moest hij na het EK stoppen als jeugdtrainer van Arsenal.

Champagne

Na het teleurstellende EK, waarin Wales in de kwartfinale te sterk was voor België, mocht Wilmots naar eigen zeggen onder bepaalde voorwaarden toch aanblijven als bondscoach. Maar hij bedankte. "Ik heb een fles champagne opengetrokken met mijn vrouw, ik was weer vrij."

Met de pers had de Belg geen goede band. "Ik gaf geen exclusiviteit. De vrijdag voor een wedstrijd vroegen ze me naar de opstelling en de wissels. In ruil daarvoor zouden ze me beschermen. Zo werkt dat bij mij niet. Ik had enkele journalisten graag eens een ‘waffel’ gegeven."

"Nu zijn ze dat allemaal vergeten en willen ze me op hun zender. Ik neem dat mee en vergeet dat niet", besluit  Wilmots.