Virginia Raggi heeft definitief een streep gezet door de plannen om Rome de organisatie van de Olympische Spelen van 2024 binnen te halen.

Raggi werd deze zomer gekozen tot burgemeester van de Italiaanse hoofdstad, die zich naast Parijs, Boedapest en Los Angeles kandidaat heeft gesteld voor het mega-sportevenement.

"Dit kan niet", zo was de burgemeester woensdag duidelijk. "Als we met dit initiatief doorgaan, wordt Rome straks begraven onder een berg van schulden. Dit kunnen we ons simpelweg niet veroorloven.'" Officieel staat de Italiaanse regering nog wel achter de kandidatuur, maar die kan het initiatief onmogelijk doorzetten zonder de steun van de plaatselijke autoriteiten.

Raggi's anticorruptiepartij Vijfsterrenbeweging, die het sinds juni voor het zeggen heeft, had al langer twijfels over het binnenhalen van het veel investeringen vergende evenement door de stad die met schulden kampt. 

Het bidteam dat de Spelen naar Rome moet halen, gesteund door premier Matteo Renzi, hoopte dat Raggi van gedachten zou veranderen. Giovanni Malago, voorzitter van het Italiaans olympisch comité, zei eerder dat de kandidatuur zonder de steun van het Romeinse stadsbestuur geen schijn van kans zou hebben.

September

Tijdens haar campagne had Raggi al gezegd dat de stad andere prioriteiten had, maar sloot ze steun aan het plan niet uit. In een van de debatten zei ze een referendum uit te willen schrijven over het onderwerp.

Rome wilde eerder de Spelen van 2020 organiseren, maar toenmalig premier Mario Monti hield de kandidatuur toen tegen wegens zorgen over de financiële situatie van zijn land. Het IOC kiest in september 2017 de stad waar de Spelen van 2024 worden gehouden. Over vier jaar is Tokio gastheer.