De finales van de Davis Cup en de Fed Cup moeten in een vooraf bepaalde gaststad worden gespeeld, zoals dat bijvoorbeeld bij de Super Bowl en de Champions League gebruikelijk is. 

De internationale tennisbond ITF beraadt zich over een nieuwe opzet van beide toernooien om de uitstraling te vergroten. Dat zegt ITF-voorzitter David Haggerty woensdag in een gesprek met persbureau Reuters.

In het huidige systeem speelt een van de twee finalisten in eigen land.

"De Davis Cup gaat over 135 landen. Op deze manier willen we potentiële inkomsten vergroten, die ten goede komen aan de basis van het tennis", zegt Haggerty.

"We wachten nu op steden die zich kandidaat willen stellen", vertelt de Amerikaan. "En dan gaan we daar rustig naar kijken."

"Het is onze missie om het tennis wereldwijd groter te maken", stelt Haggerty. "De Davis Cup en Fed Cup trekken jaarlijks 700.000 toeschouwers. Ongeveer 3,6 miljard mensen kijken er naar op tv.

"Met een neutrale finalestad kunnen we betere afspraken maken met onze televisie-partners. We kunnen er een grote show van maken. Dit kan een enorme vooruitgang voor het tennis zijn."

Fed Cup

Andere plannen die mogelijk in 2018 worden toegepast zijn het inkorten van de lengte van de partijen, die nu nog volgens het best-of-five systeem worden gespeeld, en de uitbreiding van de hoogste groep van de Fed Cup van acht naar zestien landen. 

Steden kunnen een gooi doen naar de organisatie van de finales, die volgens Haggerty bij de vrouwen mogelijk een Final Four-weekend wordt met vier landen. Volgend jaar augustus kunnen de leden van de ITF stemmen over het voorstel.

Haggerty werd vorig jaar gekozen als nieuwe voorzitter van de ITF.

Dit jaar speelt Kroatië thuis in de finale van de Davis Cup tegen Argentinië, maar het is nog niet bekend in welke stad de wedstrijden gespeeld zullen worden. De finale in de Fed Cup tussen Frankrijk en Tsjechië vindt in november plaats in Straatsburg.