Dylan Groenewegen klopte maandag voor eigen publiek de volledige sprintelite in het wielerpeloton tijdens de eerste etappe van de Eneco Tour. Het was voor de Nederlands kampioen het bewijs dat hij zich wél kan meten met de topsprinters.

"Het doel was om hier een etappe te winnen. Als je dat dan meteen de eerste rit doet, is dat heel mooi. We hebben er hard voor gewerkt en vandaag lukte het", zei de renner van Lotto-Jumbo meteen na afloop.

"In de Tour de France kregen we veel kritiek dat het steeds niet lukte en nu staan we er gewoon en winnen we wel en dat maakt het heel mooi. Alle sprinters doen hier mee en dat maakt de overwinning heel speciaal."

De 23-jarige Amsterdammer kwam in Frankrijk niet verder dan de vierde plaats. De zege in Bolsward smaakt voor hem naar meer. "Alle sprintetappes willen we gewoon meedoen, maar eerst gaan we hier van genieten want dit is een hele mooie dag.''

Groenewegen dankte op de website van de Nederlandse wielerformatie zijn ploeggenoten. "Ik bleef in de finale strak in het wiel van Robert Wagner en hij heeft mij perfect uit de wind gehouden. We bleven rechts rijden en ik voelde dat het treintje van Orica langs zou komen."

"Ik ben in het wiel van Ewan gaan zitten, maar hij raakte ingesloten. Op het moment dat Nizzolo aan ging wist ik dat ik zijn wiel moest pakken en daarna kon ik vrij sprinten.”

Zeeman

Ook ploegleider Merijn Zeeman kon zijn geluk niet op. "Dit is een mijlpaal voor Dylan en de ploeg. We pakken hier onze eerste World Tour-zege met de sprinttrein."

"Op een gegeven moment dacht ik dat Dylan in een kansloze positie zat, maar hij wist zich daar toch uit te vechten. Hij kwam op het goede moment op snelheid en is dan bijna niet te kloppen. Dylan doet hier een stap naar de wereldtop. Hij wordt dit jaar telkens sterker en is nu in topvorm."

Zeeman denkt niet dat Groenewegen de leiderstrui na de tijdrit mag aantrekken. "Morgen is het aan de tijdrijders en woensdag gaan wij opnieuw voor een sprint met Dylan."