In een tumultueus duel heeft sc Heerenveen met 3-0 gewonnen op bezoek bij Roda JC. Scheidsrechter Bas Nijhuis stuurde al in de eerste helft twee spelers van  de Limburgse club van het veld.

Sam Larsson scoorde al vroeg voor de Friezen, Kort voor rust kregen Abdul Ajagun en Christiaan Kum in korte tijd tweemaal geel.

Dat was voor supporters van Roda JC aanleiding om kwetsende spreekkoren te zingen over arbiter Bas Nijhuis. In de rust sprak algemeen directeur Wim Collard de thuisaanhang vermanend toe.

Heerenveen liep in de tweede helft via Henk Veerman en Arber Zeneli uit naar 3-0. Ook Shay Facey van Heerenveen kreeg nog tweemaal geel en dus rood.

Dankzij de overwinning komt Heerenveen op elf punten, waarmee de ploeg van trainer Jurgen Streppel voorlopig op de derde plaats staat, onder Feyenoord en PSV. Zondag kunnen AZ en Ajax de Friezen weer passeren op de ranglijst.

Roda JC, dat nog niet wist te winnen onder trainer Yannis Anastasiou, is de nummer zestien van de ranglijst.

Vrije trap

Larsson schoot Heerenveen al in de achtste minuut op voorsprong. Hij verraste doelman Benjamin van Leer met een harde vrije trap in de korte hoek.

Roda JC ging op zoek naar de gelijkmaker en wendde daarbij fysieke middelen aan. Zowel Ajagun als Kum kreeg tweemaal geel, in beide gevallen één kaart voor protesteren en één voor vasthouden. Kum ontsnapte in de eerste minuut al aan een directe rode kaart, toen hij in een luchtduel zijn elleboog gebruikte.

Tijdens de pauze riep Roda-directeur Collard de supporters op te stoppen met spreekkoren aan het adres van Nijhuis. "Nog één incident en de wedstrijd is afgelopen", waarschuwde hij het thuispubliek.

In de tweede helft hielden de toeschouwers zich meer gedeisd. Ze zagen hoe de Limburgse ploeg met negen man dapper op zoek ging naar de gelijkmaker. Heerenveen leunde achterover en wachtte geduldig op kansen in de omschakeling.

De beslissing viel halverwege de tweede helft, toen een voorzet via een verdediger van Roda en  Veerman in het doel caramboleerde.

Nijhuis stuurde kort daarna ook Heerenveen-verdediger Shay Facey van het veld met tweemaal geel. De Engelsman trok opizchtig aan het shirt van Mitchell Paulissen.

Ook met tien man wist Heerenveen te scoren. Zeneli schoot fraai raak.

Bekijk de stand, het programma en de uitslagen in de Eredivisie