Vitesse heeft zaterdag dankzij twee treffers in het laatste kwartier met 2-0 gewonnen van Go Ahead Eagles.Voor de ploeg van trainer Henk Fraser was het de eerste competitiezege voor eigen publiek sinds half februari. Willem II verspeelde voor eigen publiek een voorsprong tegen Excelsior: 1-1.

De Arnhemmers wisten ondanks een veldoverwicht in het Gelredome lange tijd geen grote kansen af te dwingen voor het doel van Go Ahead-keeper Theo Zwarthoed.

De grootste kans voor Vitesse in de eerste helft was na een blunder van Zwarthoed voor Nathan, die echter te slap inschoot, waardoor op de doellijn Joey Groenbast een treffer nog kon voorkomen.

Een ongelukkige handsbal van verdediger Sander Fischer in het strafschopgebied leidde tot een penalty voor de Arnhemmers in de 76e minuut.

Ricky van Wolfswinkel benutte die buitenkans en zette Vitesse op 1-0. Het is de vierde treffer voor Van Wolfswinkel sinds hij deze zomer overkwam van Real Betis.

Twee minuten later besliste de Engelsman Lewis Baker de wedstrijd met een geplaatst schot: 2-0.

Door de overwinning stijgt Vitesse naar de zesde plaats in de Eredivisie. Go Ahead Eagles blijft met vier punten uit vijf wedstrijden de nummer vijftien.

Handsbal

"Die strafschop was het breekpunt'', bromde Fischer bij FOX Sports. "Wat ik dacht toen de scheidsrechter hem gaf? 'Dat ga je niet menen'?, schoot er door mijn hoofd."

"Mijn arm zat heel dicht tegen mijn lichaam aan, dacht ik. De bal kwam er inderdaad even tegenaan, maar ketste daarna ook nog op mijn buik. Ik kon er weinig aan doen, vond ik."

"Niks ten nadele van de scheidsrechter, maar het was natuurlijk wel een grote domper. Het is gewoon balen dat hij hiervoor een strafschop geeft. Kamphuis zei zelf ook dat dit moeilijke situaties zijn. Daar hebben we nu echter weinig aan.''

Het duel tussen Vitesse en Go Ahead Eagles stond in het teken van de Slag om Arnhem in 1944. Deze jaarlijkse, zogenoemde Airborne-wedstrijd wordt sinds 2007 door Vitesse gespeeld.

Willem II

Willem II leek tegen Excelsior op weg naar de eerste thuiszege in de eredivisie sinds 20 december vorig jaar, toen Roda JC er aan moest geloven (3-2). 

Fran Sol maakte de enige treffer voor de Tilburgerse. De Spaanse spits, in het verleden nog actief voor Real Madrid, kopte al na zes minuten raak na een afgemeten voorzet van Dico Koppers.

Sol beloonde een indrukwekkend openingsoffensief van de thuisploeg. Het was een klein wonder dat Excelsior na een half uur slechts tegen een achterstand van 1-0 aan keek.

De bezoekers uit Rotterdam wisten zich slechts een beetje te herstellen van de valse start. Excelsior bleef namelijk ver verwijderd van het niveau dat de ploeg een acceptabele score van negen punten uit vijf duels opleverde.

Willem II verzuimde verder afstand te nemen van Excelsior en liet zich steeds verder terugzakken. Van de Looi probeerde zijn spelers regelmatig met woeste armgebaren naar voren te dirigeren.

Hij besefte als geen ander dat de langverwachte thuisoverwinning wel eens in gevaar kon komen bij een minimale voorsprong. Helaas voor Willem II bleek in de slotfase waarom Van de Looi zich zo druk maakte; doelman Kostas Lamprou liet zich verrassen door een van richting veranderde vrije trap van Hicham Faik.

Bekijk de stand, het programma en de uitslagen in de Eredivisie