De Nederlandse basketballers hebben zich zaterdagavond niet geplaatst voor het EK door een ruime nederlaag tegen Duitsland: 51-82.

Nederland verloor eind augustus de eerste kwalificatiewedstrijd, thuis tegen Oostenrijk, maar won daarna vier keer op rij.

De uitwedstrijd tegen Duitsland leverde een 75-71 zege op, waardoor Oranje zaterdag in Leiden genoeg had aan winst of een nederlaag met minder dan vier punten verschil om op eigen kracht het EK te bereiken.

Beide uitslagen zaten er door een matig optreden van de Nederlandse ploeg in Leiden nooit in. Duitsland plaatst zich daardoor als groepswinnaar voor het EK van 2017.

Nederland kon zich nog als een van de beste vier nummers twee van de zeven groepen kwalificeren voor het eindtoernooi, maar dat is onmogelijk door de ruime nederlaag. Oranje had maximaal met zeventien punten verschil mogen verliezen om het EK nog te halen.

De formatie van Toon van Helfteren, die al enkele jaren niet meer financieel ondersteund wordt door NOC*NSF en de basketbalbond, plaatste zich twee jaar geleden voor het eerst sinds 1989 voor een EK.

Op dat Europees kampioenschap vorig jaar september won Oranje een van zijn vijf wedstrijden en werd het uitgeschakeld in de groepsfase.

Kloof

Nederland begon prima in de volle en sfeervolle Vijf Mei Hal in Leiden. Door scores van Nicholas de Jong, Roeland Schaftenaar en Jessey Voorn en het strakke verdedigen waar ploegen van Van Helfteren bekend om staan nam de thuisploeg een snelle voorsprong (6-2).

In het vervolg van het eerste kwart hielden de ploegen elkaar in evenwicht, maar zakte de defensieve intensiteit bij Oranje wel wat in. Nederland had vooral moeite met Johannes Voigtman, die na tien minuten al goed was voor negen punten en zijn ploeg zo aan een 16-19 voorsprong hielp.

In het tweede kwart kwam Nederland, dat het door een blessure moest stellen zonder aanvoerder Arvin Slagter, nog maar heel moeilijk tot scoren. Oranje moest vaak forceren aan het einde van de schotklok, terwijl Duitsland makkelijker aan zijn punten kwam.

Kloof zorgde halverwege het tweede kwart met acht punten op rij voor een korte opleving en een 26-28 tussenstand, maar daarna wist Nederland niet meer te scoren. Duitsland ging daardoor rusten met een comfortabele voorsprong (26-40).

Microfoon

De Jong maakte na tweeënhalve minuut in het derde kwart een einde aan een puntenloze periode van zeven minuten van Oranje, maar het gat was inmiddels al gegroeid naar 22 punten (28-50) en was zelfs 23 na dertig minuten (39-62).

Slagter pakte in de pauze tussen het derde en het vierde kwart de microfoon van de speaker om de Oranje-fans om steun te vragen in de laatste minuten. De geblesseerde aanvoerder begreep ook dat bij een nederlaag elk punt belangrijk kon zijn.

Gedragen door het publiek kwam Oranje terug tot 47-62, maar die opleving was van korte duur. Het schotpercentage van Duitsland bleef ruim boven de 50 procent en het verschil steeg weer naar meer dan twintig.

De Nederlandse bank bleef fanatiek coachen, omdat ook daar de wetenschap was dat Oranje bij een verschil van iets minder dan twintig punten nog naar het EK kon. In de laatste minuten wist Duitsland echter alleen maar verder uit te lopen, waardoor Oranje volgend jaar niet op het EK aanwezig zal zijn.