FC Twente heeft zaterdag in de Grolsch Veste met 4-1 gewonnen van ADO Den Haag. De Turk Enes Ünal was met twee treffers de grote man bij de club uit Enschede.

Door de overwinning stijgt de ploeg van trainer René Hake naar de achtste plaats in de Eredivisie. ADO blijft zesde.

Ünal, huurling van Manchester City, maakte de openingstreffer na dertien minuten uit een vrije trap. Hij schoot de bal laag onder de muur door en liet ADO-doelman Ernestas Šetkus kansloos.

Twintig minuten later kopte Ünal de 2-0 binnen na een voorzet van Kamohelo Mokotjo. Hij is nu met vijf treffers topscorer van de Eredivisie. Ünal kreeg twintig minuten voor het einde een publiekswissel voor de dankbare toeschouwers in de Veste.

Ünal scoorde eerder dit seizoen al drie keer tegen FC Groningen. Hij trad in de voetsporen van Dick van Dijk, die in zijn eerste vier duels in de eredivisie met FC Twente ook vijfmaal scoorde. Dat gebeurde in 1967 in de vorige eeuw.

Celina

Na rust tekende de Kosovaar Bersant Celina voor de 3-0 in de 54e minuut. Celina, die een sterke wedstrijd speelde, is net als Ünal huurling van City.  Yaw Yeboah, eveneens eigendom van de koploper van de Premier League, scoorde niet maar mocht eveneens terugkijken op een goede wedstrijd voor FC Twente.

ADO Den Haag leed de tweede nederlaag op rij na een sterke competitiestart. Het elftal van Zeljko Petrovic leverde een wanprestatie in Enschede. De bezoekers kwamen overal te laat op het veld en leden veel balverlies. 

Doelman Nick Marsman van de thuisploeg beleefde een eenvoudige avond en hoefde nauwelijks in actie te komen. Hij had in de slotfase geen antwoord op een kopbal van Kevin Jansen, die een mooie voorzet van Ruben Schaken bekroonde.

In blessuretijd bepaalde Mokotjo met zijn eerste competitietreffer sinds vorig jaar september de eindstand. Bij FC Twente droeg Mateusz Klich al in zijn eerste thuiswedstrijd van het seizoen voor zijn nieuwe club de aanvoerdersband. Hij verving de geblesseerde Stefan Thesker.