FIFA-baas Gianni Infantino ontkent dat hij voor Aleksander Ceferin heeft gelobbyd bij de verkiezing om het voorzitterschap van de UEFA. Hij deed de beschuldigingen vrijdag af als "leugens en verzinsels''.

De Sloveen werd woensdag als preses van de Europese voetbalbond gekozen, ten koste van KNVB-voorzitter Michael van Praag. Ceferin kreeg maar liefst 42 stemmen, de Nederlander slechts dertien.

"Ceferin zei het al eerder. Dit is totale waanzin en ik denk dat het resultaat van de stemming voor zichzelf spreekt'', zei Infantino in een reactie op de geruchten. "Het is bovendien een belediging voor de 55 Europese bonden die hun stem hebben uitgebracht.''

Volgens verschillende mediaberichten zou Ceferin steun hebben gekregen van Infantino, die zijn rechterhand en FIFA-directeur Kjetil Siem liet lobbyen bij de Scandinavische bonden. Daarbij zouden onder meer beloftes zijn gedaan over de organisatie van het EK van 2024 of 2028.

Van Praag noemde de aantijgingen van onder anderen het Noorse voetbalblad Josimar in aanloop naar de verkiezingen "schokkend". Ceferin reageerde vervolgens dat de KNVB-voorzitter de verkiezingen probeerde te "vervuilen".

Nieuwe aanpak

Volgens Infantino, voormalig secretaris-generaal van de UEFA, hebben de Europese landen met Ceferin gekozen voor een nieuwe aanpak.

"Ik denk dat de bonden een duidelijk signaal hebben afgegeven dat ze een nieuw persoon willen. Het was een zeer overtuigend succes voor Ceferin. Hij heeft een aantal heel goede ideeën. Hij is misschien voor velen een nieuw gezicht, maar hij is zeer competent."