Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Ellen van Dijk

Wielrennen Ellen van Dijk kroont zich tot Europees kampioene tijdrijden

Ellen van Dijk is donderdag Europees kampioene tijdrijden geworden. In het Franse Plumelec legde de renster van Boels-Dolmans de afstand van 25,4 kilometer als snelste af in 36,41. 
Door NU.nl/ANP

Olympisch wegkampioene Anna van der Breggen (Rabo-Liv) was achttien seconden langzamer en moest genoegen nemen met het zilver.

Brons was er voor de Russische Olga Zabelinskaja die er 23 seconden langer over deed dan Van Dijk.

De kersverse Europees kampioene kon op het parcours in Bretagne met finish op de Côte de Cadoudal laten zien wat ze in huis had. Op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro lukte dat haar bij de tijdrit niet en viel de wereldkampioene van 2013 en drievoudig Nederlandse kampioene net buiten het podium.

"Ik deed bijna alles goed, op dat ene foutje na'', zei Van Dijk toen in een reactie. De 29-jarige Harmelense stuurde in Rio de berm in en zag Van der Breggen naar het brons rijden. In Plumelec verwees ze haar rivale echter naar een tweede plaats.

Zabelinskaja, de nummer twee van Rio, moest genoegen nemen met de derde plek. De overige deelneemsters gaven meer dan anderhalve minuut toe op Van Dijk.

Ziek

In aanloop naar de Europese titelstrijd tegen de klok twijfelde Van Dijk nog of ze zou starten. "Ik voelde me niet topfit, maar omdat ik niet daadwerkelijk ziek was, ben ik toch vertrokken. Achteraf ben ik daar blij mee, want ik bleek vandaag sterk genoeg om te winnen." 

"Na de Olympische Spelen van Rio was er eerst wat teleurstelling over die vierde plaats en was natuurlijk ook even de focus weg. Deze titel is een opsteker richting het wereldkampioenschap in Qatar'', aldus Van Dijk.

Met de Europese titel verdiende Van Dijk ook een extra startplaats op het wereldkampioenschap tijdrijden in Qatar. Nederland mag daar volgende maand met drie in plaats van twee rensters starten.

Het is voor het eerst dat de Europese bond UEC een EK voor wielerprofs organiseert. Hoewel de beloften en elitevrouwen apart worden geklasseerd, gingen ze gezamenlijk van start in de tijdrit.

Castroviejo

Bij de mannen ging Jonathan Castroviejo met de Europese titel aan de haal. De Spanjaard van Movistar legde het parcours rond Plumelec over 45,5 kilometer als snelste af in een tijd van 58.13 minuten.

De Belg Victor Campenaerts van de Nederlandse ploeg Lotto-Jumbo was 30 seconden langzamer dan Castroviejo en pakte het zilver. De bronzen medaille ging naar de Italiaan Moreno Moser, die 39 seconden langer over de rit deed. Castroviejo viel in Rio de Janeiro net naast het podium van de olympische tijdrit.

De wedstrijden zouden aanvankelijk in Nice plaatsvinden, maar na een zware terroristische aanslag eerder dit jaar in de Zuid-Franse plaats konden de autoriteiten de veiligheid niet garanderen. De organisatie week daarom uit naar Bretagne.


Lees meer over:

Ellen van DijkEK wielrennen

Aanbevolen artikelen