Het internationale dopingagentschap WADA heeft woensdag in Montreal bevestigd dat opnieuw vertrouwelijke medische gegevens van atleten zijn gelekt. Over onder anderen wielrenners Chris Froome en Bradley Wiggins is informatie gepubliceerd. 

De publicatie is volgens WADA het gevolg van een aanval van vermoedelijk Russische cyberspionnen eerder in de week. Volgens WADA gaat het om 25 atleten uit Duitsland, Groot-Brittannië, Tsjechië, Denemarken, Polen, Roemenië en Rusland.

Eerder waren al gegevens geopenbaard van vier Amerikaanse sporters: de tennissters Serena en Venus Williams, de turnster Simone Biles en basketbalster Elena Delle Donne.

Het dopingagentschap wijst met de beschuldigende vinger naar Russische hackers die zichzelf de 'Fancy Bears' noemen. ''WADA twijfelt er niet aan dat de aanvallen zijn uitgevoerd als wraak voor onze onderzoeken die het door de staat gestuurde dopingsysteem in Rusland aan het licht hebben gebracht", zei WADA-baas Olivier Niggli.

"We hebben de Russische regering gevraagd om alles te doen wat in hun macht ligt om deze cyberaanvallen te stoppen."

"Deze criminele aanval heeft een grote impact op de 29 betrokken atleten", stelt Niggli. "Het spijt ons dat criminelen op deze manier hun reputaties proberen te bezoedelen. We winnen advies in op het allerhoogste niveau om deze gebeurtenis te bestrijden."

Froome en Wiggins

Wiggins en Froome zijn de bekendste namen van de gedupeerde sporters. Ook van onder anderen de Tsjechische tennisster Petra Kvitova en de Duitse discuswerper Robert Harting werden vertrouwelijke gegevens gepubliceerd.

Uit de gelekte gegevens blijkt dat oud-Tourwinnaar Wiggins tussen 2008 en 2013 een aantal keren toestemming kreeg voor het gebruik van verboden middelen, onder meer om een pollenallergie te bestrijden.

Froome, de drievoudig Tourwinnaar, kreeg in 2013 en 2014 toestemming om de verboden steroïde prednisolon te gebruiken tegen verkoudheid. Dergelijke medische attesten zijn niet ongebruikelijk in de topsport.

Niet geschaad

Froome voelt zich niet geschaad door het lekken van zijn medische gegevens door Russische hackers. ''Ik heb mijn medische attesten altijd openlijk besproken in de media, dus ik heb hier geen problemen in'', zei de Britse renner donderdag tegen de BBC.

Froome zag in de onthulling alleen maar de bevestiging van wat hij eerder zelf bekendmaakte. ''In negen jaar als professioneel wielrenner heb ik twee keer dispensatie gekregen om een middel te gebruiken tegen astma. De laatste keer was in 2014.''

WADA vermoedt dat de hackers toegang hebben gekregen tot de vertrouwelijke medische gegevens via een account dat het Internationaal Olympisch Comité maakte voor de Olympische Spelen in Rio.